Bosetningsspørsmålet er fortsatt fastlåst, ifølge president Mahmoud Abbas, som fredag kveld møtte USAs utenriksminister Hillary Clinton. Parallelt med FNs hovedforsamling kjemper amerikanerne en intens kamp for å forhindre at fredsprosessen i Midtøsten tar slutt allerede søndag. Foto: AFP PHOTO/POOL/ALEX BRANDON/Scanpix
Bosetningsspørsmålet er fortsatt fastlåst, ifølge president Mahmoud Abbas, som fredag kveld møtte USAs utenriksminister Hillary Clinton. Parallelt med FNs hovedforsamling kjemper amerikanerne en intens kamp for å forhindre at fredsprosessen i Midtøsten tar slutt allerede søndag. Foto: AFP PHOTO/POOL/ALEX BRANDON/ScanpixVis mer

Clinton med siste forsøk på å redde fredssamtalene

Møter Abbas.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||USAs utenriksminister Hillary Clinton vil gjøre et nytt forsøk på å redde fredssamtalene om Midtøsten.

Dette var tilsynelatende også det eneste utfallet av Clinton og Abbas ellers mislykkede møte fredag - nemlig at de skulle møtes igjen.

Den amerikanske utenriksministeren setter nå all sin politiske slagkraft inn på å forhindre at bosetningsstriden skal knuse den skjøre fredsprosessen, allerede før partene har kommet til reelle forhandlinger.

Overhengende spørsmål Det er mindre enn én måned siden israelske og palestinske ledere møttes ansikt til ansikt for første gang på 20 måneder, i det amerikanskledede initiativet for å få fredsprosessen opp å gå.

Så langt har samtalene blitt overskygget av det stadig tilbakevendende spørsmålet: Hva skjer når det midlertidige israelske forbudet mot bosetningsbygging opphører 26. september?

Palestinerne har gjentatte ganger sagt at samtalene bare vil fortsette under forutsetning av at forbudet forlenges.

Står på sitt Den israelske regjeringen meldte fredag at den var villig til å inngå et kompromiss om å videreføre byggestansen.

- Regjeringen til Benjamin Netanyahu er forberedt på å inngå et kompromiss med hensyn til å stanse byggingen, såfremt det ikke blir en totalstans på Vestbredden, opplyste en anonym israelsk regjeringstjenestemann.

Abbas avviste forslaget blankt og understreket nok en gang at det eneste kompromisset palestinerne vil godta, er et som innebærer en fullstendig stans i byggingen av israelske bosetninger. Presidenten gjorde det klart at palestinerne ikke vil gå med på noen form for delvis avtale.

- Intense diskusjoner USA forsøker nå å legge press på begge sidene i konflikten, sa Jeffrey Feltman, statssekretær i det amerikanske utenriksdepartementets Midtøsten-seksjon.

- Vi ber innstendig om at Israel forlenger byggeforbudet, sa Feltman.

- Og vi sier til palestinerne at vi ikke tror at det er i deres interesse at de trekker seg fra samtalene, fortsatte statssekretæren, som innrømte at diskusjonene var intense.

(NTB)