<strong>I STRUPEN PÅ TRUMP:</strong> USAs president Donald Trump og tidligere presidentkandidat Hillary Clinton kan ikke sies å være spesielt gode venner. Nå går sistnevnte i strupen på Trump og republikanerne. Foto: Rick Wilking / Reuters / NTB Scanpix
I STRUPEN PÅ TRUMP: USAs president Donald Trump og tidligere presidentkandidat Hillary Clinton kan ikke sies å være spesielt gode venner. Nå går sistnevnte i strupen på Trump og republikanerne. Foto: Rick Wilking / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Clinton med stikk til Trump: - Kina, hvis dere hører på …

Tidligere presidentkandidat Hillary Clinton har lite til overs for at Russland tilsynelatende slipper billig unna for valgkampinnblanding, og går samtidig i strupen på Trump.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Det var under fire måneder igjen til valget, da daværende presidentkandidat Donald Trump under en pressekonferanse 27. juli 2016 kom med følgende oppfølgning til Vladimir Putins statsapparat:

- Russland, hvis dere hører på, håper jeg at dere finner de 30 000 e-postene som er forsvunnet. Jeg tror dere vil bli rikelig belønnet av pressen vår.

Uttalelsen refererte til de mye omtalte e-postene som Hillary Clinton hadde oppbevart på en private server, fra tida da hun var USAs utenriksminister i Obama-administrasjonen.

Samme dag gjennomførte russerne sitt første forsøk på å hacke seg inn på serverne til daværende presidentkandidat Clintons kontor, ifølge en 29 sider lang tiltale, der tolv russere anklages for hacking under valgkampen.

I et intervju med MSNBCs Rachel Maddow onsdag kveld, kom Clinton med en uttalelse som vanskelig kan forstås som noe annet enn et stikk mot Donald Trump og republikanerne.

- Vil bli rikelig belønnet

I intervjuet ber Clinton programlederen om å forestille seg at en hypotetisk presidentkandidat for demokratene til valget i 2020 dukket opp som gjest i programmet, og at den personen sa «du vet, den eneste andre motstanderen vår som er i nærheten av like dyktig som russerne - er Kina. Hvorfor skal Russland ha all moroa? Og siden Russland åpenbart støtter republikanerne, hvorfor ber vi ikke Kina om å støtte oss?», sa Clinton om det hypotetiske scenarioet, før hun kom med følgende «tenkte» uttalelse:

«Kina, hvis dere hører på, hvorfor får dere ikke fatt i Trumps selvangivelser? Jeg tror dere vil bli rikelig belønnet av pressen vår.»

- Ifølge Mueller-rapporten er ikke det sammensvergelse (å si noe slikt, red.anm.) fordi det er sagt offentlig, la Clinton til om sitt eget scenario.

Clinton, som er tidligere utenriksminister, førstedame og demokratisk presidentkandidat ved to anledninger, la fram scenarioet for å vise sin bekymring for sikkerheten under det kommende presidentvalget i 2020.

Hun viser blant annet til at FBI-direktør Christopher Wray nylig har gått ut og sagt FBI frykter at russerne vil forsøke å påvirke presidentvalget til neste år.

TRUMP: - Det er skammelig at informasjonen ble sluppet. Jeg så og leste informasjonen, det er alt falske nyheter, sa Donald Trump da han holdt pressekonferanse etter at nyheten om at Russland skal ha kompromitterende personlig informasjon om USAs kommende president Donald Trump ble lekket. Video: CNN Vis mer

- Trussel 365 dager i året

I en tale fredag forrige uke sa Wray blant annet at amerikansk etterretning anser tidligere valgkampinnblanding fra fremmede makter som en «forberedelse på det store showet i 2020».

- Det som stort sett har fortsatt med uforminsket styrke, er (russernes, red.anm.) bruk av sosiale medier, propaganda, falske profiler og liknende. Dette i et forsøk på å opprøre oss og sette oss opp mot hverandre, for å så splittelse og uenighet, og for å undergrave USAs tro på demokrati, sa FBI-sjefen i en tale fredag, ifølge New York Times, og la til:

- Dette er ikke bare en trussel i forbindelse med valgkampene. Det er en trussel som mer eller mindre pågår 365 dager i året.

- Verre enn Watergate

I 22 måneder etterforsket spesialetterforsker Robert Mueller Russlands forsøk på å påvirke presidentvalget, om Trump eller hans medarbeidere samarbeidet med Russland og om Trump har hindret etterforskningens gang.

18. april offentliggjorde USAs justisminister William Barr en sladdet versjon av Muellers 448 sider lange rapport. Der slås det fast at Russland forsøkte å påvirke valgutfallet i Trumps favør. Mueller konkluderer samtidig med at det ikke foreligger bevis for at Trump selv eller noen i hans valgkampstab medvirket aktivt til dette.

Det konkluderes imidlertid med at agenter fra den russiske etterretningstjenesten GRU gjennomførte omfattende cyberoperasjoner - blant annet for å stjele og offentliggjøre dokumenter fra Clintons e-postserver - under fem timer etter Trumps oppfordring til Russland om å gjøre nettopp det.

Trumps oppsiktsvekkende uttalelse under valgkampen ble møtt med krass kritikk fra flere kanter. William Imboden, som var en del av staben til tidligere president George W. Bush, kalte Trump for landsforræder, mens daværende minoritetsleder i Senatet, Harry Reid, sammenliknet utspillet med Watergate-skandalen.

- Jeg tror Watergate var noe folk forsto. Det var galt, moralsk galt, for USAs president å være involvert i noe så trivielt. Det Trump snakker om er mye verre enn Watergate. Absolutt, sa Reid i et intervju med Huffington Post i 2016.

STILLER IKKE: Tidligere utenriksminister, senator, presidentkandidat og førstedame i USA, Hillary Clinton, stiller ikke til presidentvalget i 2020. - Jeg stiller ikke, men jeg kommer til å fortsette å jobbe, snakke og stå opp for det jeg tror på, sier Clinton til News 12 Westchester. Video: AP / CNN. Klipp: Ørjan Ryland Vis mer

Trump: - En spøk

Donald Trump var selv raskt ute og avfeide anklagene, og sa uttalelsen var ment sarkastisk. Den amerikanske presidenten gjentok forklaringen da han uttalte seg til Robert Mueller i forbindelse med etterforskningen.

«Det var sagt på spøk og sarkastisk, slik enhver objektiv observatør kunne se. Konteksten uttalelsen ble gitt i er åpenbar, hvis man ser hele pressekonferansen. Jeg henviser deg til den offentlig tilgjengelige utskriften og video av pressekonferansen. Jeg kan ikke huske å ha diskutert innholdet i uttalelsen i forkant av pressekonferansen. Jeg husker ikke å ha blitt fortalt, under valgkampen, om noen forsøk fra Russland på å infiltrere eller hacke datasystemene eller e-postkontoene til Hillary Clinton - eller hennes kampanje - før de ble gjenstand for omtale i pressen, og jeg har ingen erindring om noen bestemt samtale om det temaet», skrev Trump i sin forklaring til Mueller.

Clinton er åpenbart skuffet over at Trump ikke får gjennomgå i større grad etter avsløringene, og antyder videre at dersom det amerikanske justisdepartementet har planer om å «la Russland slippe unna med det de gjorde», så kan man tenke seg at Demokratene kan slippe unna med å oppfordre Kina til å gjøre det samme.

- Bare å si noe slikt viser hvor absurd situasjonen vi befinner oss i er, sier hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer