Clinton med tv-overført Kina-kritikk

Alle kinesiske hjem med fjernsynsapparat kunne i dag oppleve et utenlandsk statsoverhode som åpent kritiserte Kinas brudd på menneskerettighetene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagens toppmøte mellom presidentene Bill Clinton og hans vert Jiang Zemin resulterte blant annet i en avtale om at de to landene ikke lenger skal rette atomvåpen mot hverandre, at de skal gjenoppta dialogen om menneskeretter, og en rekke andre mindre avtaler.

Åpenhjertig

Men den viktigste nyvinningen var kanskje at den åpenhjertige meningsutvekslingen mellom de to statslederne ble overført direkte i kinesisk radio og fjernsyn. Det var uvante toner for en befolkning som tradisjonelt bare blir foret med regjeringens offisielle syn på massakrene på Tienanmen i 1989, på Tibet og på menneskerettigheter generelt.

- Det var galt å bruke makt mot demokratiforkjemperne på Tienanmen i 1989, sa president Bill Clinton på den felles pressekonferansen etter toppmøtet med Jiang.

Han oppfordret også sine kinesiske verter til å åpne en dialog med Tibets åndelige leder i eksil, Dalai Lama.

President Jiang forsvarte seg med at maktbruken var nødvendig for å opprettholde stabiliteten i Kina. Som svar på kritikken av Kinas Tibet-politikk, repliserte Jiang at Kina hadde åpnet «flere kommunikasjonskanaler» til Tibets åndelige leder i eksil, Dalai Lama.

(NTB-AFP-Reuters)