Clinton misbrukt i norsk reklame

Den amerikanske ambassaden i Oslo varslet i går Det hvite hus om at president Bill Clinton er misbrukt i en reklame for den norske Elkjøp-konsernet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Presidentens høytidelige positur under avspilling av nasjonalsangene er med noen ekstra streker blitt til en annonse for elgiganten Elkjøp.

President Bill Clinton ble aldri spurt om han frivillig ville la seg bruke i kommersielt øyemed, noe både Elkjøp og reklamebyrået Schjærven erkjenner.

- Men det har aldri vært vår mening å vanære en slik situasjon. Jeg blir lei meg dersom presidenten skulle oppfatte det slik, sier daglig leder Jon Henriksen i Schjærven reklamebyrå til Dagbladet.

Henriksen framholder at man har vært klar over at annonsen kan vekke reaksjoner, men at «det har vært kutyme å bruke samtlige av de siste presidenter i USA, dronning Elizabeth og prinsesse Diana i annonser uten først å spørre dem om tillatelse».

Hyggelig gest

Elkjøps informasjonssjef, Erling Thune, framholder at «annonsen er formet som en hyggelig gest, ikke et kommersielt budskap».

I annonsen har Schjærven reklamebyrå lagt til to streker ved Clintons hånd for å indikere at hånden er i bevegelse. På den måten skaper man en assosiasjon til elforhandlerens kjennemerke - dunkingen mot brystet.

- Å slå hånden slik for brystet betyr at man har gjort en god handel, poengterer informasjonssjef Thune.

- Det er fritt opp til den enkelte å assosiere bevegelsen.

- Men gjorde Clinton en god handel i Oslo?

- Vel, han var ikke innom en av våre butikker.

Det hvite hus

Daglig leder Jon Henriksen i Schjærven reklamebyrå erkjenner at både de og Elkjøp hadde kjennskap til at bildet er tatt under avspilling av nasjonalsangen.

Avisannonsene ble trykt i helga i VG og Aftenposten.

Da den amerikanske ambassaden ble gjort oppmerksom på annonsene, ble Det hvite hus informert om hendelsen på morgenkvisten i går.

I går kveld hadde ambassaden i Oslo ikke hørt noe fra Bill Clintons stab.

<B>GOD HANDEL? Det hvite hus ble i går morges varslet om at Bill Clintons høytidelige positur under avspilling av nasjonalsangen er misbrukt i en norsk reklamekampanje.