Clinton møtt med stående applaus i FN

New York (NTB-Reuters-AFP): USAs president Bill Clinton møtte både applaus og kritikk i FNs hovedforsamling mandag. Generalsekretær Kofi Annan kritiserte USAs rakettangrep mot Afghanistan og Sudan.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hovedforsamlingen møtte Clinton med stående ovasjoner, samtidig med at presidentens forklaring til storjuryen om Monica Lewinsky-affæren ble kringkastet på alle fjernsynsstasjoner i USA.

I sin tale trakk Clinton fram internasjonal våpenhandel og terrorisme som de største farene verden står overfor mot slutten av det 21. århundre.

Men før Clinton talte kritiserte Annan USA både for bruken av raketter i kampen mot terrorisme og for ikke å betale sin gjeld til verdensorganisasjonen på 12 milliarder kroner.

I sin åpningstale til årets hovedforsamling - den 53. i rekken - uttrykte Annan også skepsis til globaliseringen og sa at millioner av mennesker ikke opplever den som framgang, men tvertimot som et angrep på deres materielle velferd og tradisjone lle levesett.

Annan ba om at FN fikk ta del i forhandlingene om den nye finansstrukturen som skapes i verden, slik at de fattige også blir representert.

Idet han pekte på finanskrisen som begynte i Asia, sa han at det ikke lenger kunne være slik at bare de sju rikeste i-landene alene skulle ta på seg å bestemme hvordan de økonomiske problemene skal løses, og oppgaven kan heller ikke overlates til finansministrene og sentralbanksjefene.

- Midt i rusen av sterkt voksende rikdom ble det noen ganger glemt at på lang sikt er en sunn økonomi avhengig av en sunn politikk: god styring, sosial rettferdighet og en rettsstat.

Fordømte terror

Annan fordømte terrorangrepene på de amerikanske ambassadene i Kenya og Tanzania i august, men han sa også at terror er en global fare som krever globale tiltak.

- At individuelle medlemsstater reagerer på egen hånd mot aktører, enten de er stater eller ikke, kan ikke alene løse problemet. Vi må møte denne trusselen sammen, sa han.

Annan snakket også om reformprosessen i FN selv, men gjorde det klart at den største hindringen for reformer, var den økonomiske tvangstrøya som verdensorganisasjonen befinner seg i.

USA står for 12 milliarder av de 17,25 milliarder dollar som medlemslandene skylder FN.

Konflikter

Annan nevnte også konfliktene i Afghanistan, Kosovo og Kongo som eksempler på verdens handlingslammelse når det gjelder å bli kvitt krig.

I Kosovo sa han at de samme handlingene og overgrepene som skjedde i Bosnia, gjentar seg mens verden bare ser på, trass i at alle svor på at det ikke skulle skje.

Når det gjelder Afghanistan viste han til grusomme krenkelser av menneskerettighetene og sa at konflikten i landet nå var i ferd med å trekke andre land i regionen inn i sin indre konflikt.

SIKKERT GODT: Bill Clinton ble møtt med stående applaus i FN.