Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Clinton: NATO klar til angrep

Et NATO-flyangrep mot serbiske mål er trolig meget nær forestående. NATO-land stenger sine ambassader i Beograd, og Russlands statsminister har avlyst sitt USA-besøk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kampene raser i Kosovo

Vollebæk fortsatt optimist

Jugoslavias statsminister sier i kveld at regjeringen har innført en tilstand av umiddelbart forestående krig.

Samtidig er president Bill Clinton nå villig til å sette makt bak krigstruslene:

- NATO er nå samlet og forberedt på å sette advarslene ut i livet. Dersom president Slobodan Milosevic ikke er villig til fred, er vi villige til å begrense hans muligheter til å føre krig mot kosovo-albanerne, sier Clinton i en tale i kveld, etter at hans spesialutsending Richard Holbrooke måtte forlate Beograd med uforettet sak.

Richard Holbrooke reiste direkte fra Beograd til Brussel, der han skulle møte NATOs faste råd tirsdag kveld.

Enighet

- Det er enighet i NATO om å angripe, sa en NATO-diplomat før rådsmøtet av NATOs faste ambassadører tok til. Krysserraketter kan bli sendt mot serbiske militære installasjoner allerede i morgentimene onsdag.

Holbrooke sa han hadde stilt to krav til Milosevic under de seks timer lange møtene mandag og tirsdag: En umiddelbar våpenhvile i Kosovo, og at han slutter seg til fredsplanen for provinsen, som også omfatter utplassering av en fredsbevarende NATO-styrke.

Milosevic ville ikke imøtekomme noen av de to kravene.

- Kan ringe

- Situasjonen er dystrere enn noen gang siden vil begynte våre bestrebelser, sa Holbrooke før han forlot den serbiske hovedstaden.

Han nektet å gå inn på konsekvensene av sammenbruddet i samtalene, som har blitt karakterisert som Beograds siste sjanse til å unngå NATO-bombing av jugoslaviske mål. Han antydet at Milosevic fremdeles har en ørliten sjanse til å ombestemme seg.

- Kommunikasjonslinjene er alltid åpne i konfliktfylte tider. Han har telefonnummeret mitt, sa Holbrooke.

Mobilisering

Men det var tirsdag kveld lite som tydet på at Milosevic ville slå på tråden til Holbrooke, eller andre av fredsmeklerne. Hans lojale serbiske nasjonalforsamling sluttet nesten enstemmig opp om Milosevic' linje: Med 204 stemmer for, ingen mot og en avholdende, vedtok forsamlingen tirsdag kveld å avvise planen om utplassere en internasjonal styrke i Kosovo.

Samtidig gjennomfører Jugoslavia den mest omfattende mobiliseringen siden 2. verdenskrig, opplyser en ledende menneskerettsadvokat, Natasha Kandic. Menn helt oppe i 50-årsalderen har ringt hennes kontor for å høre hva de kan gjøre med innkallingen, forteller hun.

Fortsatte kamper

I Kosovo fortsetter kampene for fullt. Serbiske styrker kjempet tirsdag mot den kosovoalbanske UCK-geriljaen rundt landsbyer i Drenica-regionen i det nordlige Kosovo. Serbernes overkommando skal ha sendt store forsterkninger til Cicavica-fjellene nær hovedveien mellom hovedstaden Pristina og byne Vucitrn.

Til sammen skal 11 mennesker, blant dem en serbisk sivilist, ha mistet livet i serbernes nyeste offensiv i Kosovo. Serberens død skal ha utløst en hevnaksjon der fem kosovoalbanere ble drept, opplyste det kosovoalbanske informasjonssenteret i Pristina tirsdag.

(NTB-Reuters-AFP)

MOT KOSOVO: Et amerikansk F-16 jagerfly etter at det tok av fra den italienske Aviano-basen tirsdag ettermiddag.