Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Clinton og Blair forbereder angrep

WASHINGTON (NTB): Parhestene Bill Clinton og Tony Blair rasler høyere med jagerflyene overfor Saddam Hussein. Storbritannias statsminister og USAs president understreket i dag at de vil angripe, om ikke Iraks leder lar FNs våpeninspektører gjøre jobben sin.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- La meg gjøre det helt klart: Hvis Saddam Hussein ikke oppfyller verdenssamfunnets enstemmige krav, må vi være forberedt på å handle. Og det er vi, sa Clinton på pressekonferansen i Det hvite hus.

Blair understreket at det er viktig å forklare briter og amerikanere hvorfor inspeksjonene er så livsviktige. - Saddam har utvilsomt og utvikler fortsatt kapasitet for masseutryddelsesvåpe n, sa Blair. - Hvis inspektørene hindres, må vi med andre midler gjøre vårt ytterste for å uskadeliggjøre våpnene.

Dermed antydet den britiske statsministeren at målet for krigshandlinger blir å ramme Iraks lagre, produksjonsanlegg og utskytningsmuligheter for kjernefysiske, kjemiske og biologiske våpen. Han og Clinton synes dermed å ha forkastet rene demonstrasjoner eller straffeaksjoner, som tidligere har vist seg lite virksomme.

Storbritannia besluttet i dag å sende åtte jagerfly til Kuwait, samtidig som USA trapper sitt militære nærvær kraftig opp. Britene er de eneste som direkte støtter en amerikansk intervensjon, selv om Clinton sa den internasjonale sympatien for hans og Blairs tøffe holdning er større enn man kan få inntrykk av.

Han avfeide kort påstanden fra Russlands president Boris Jeltsin om at et angrep kan utløse tredje verdenskrig. - Jeg tror ikke det vil skje, sa Clinton, som i likhet med Blair understreket at de diplomatiske mulighetene ennå ikke er helt uttømt.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!