Clinton og Bondevik sammen mot hiv

Norge skal samarbeide med Clinton-stiftelsen for å gi hiv-medisin til en kvart million russerne. Kjell Magne Bondevik håper å treffe Bill Clinton til høsten for å markere starten på det livsviktige arbeidet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Laulassmaa, Estland (Dagbladet): Den endelige bekreftelsen på det medisinske samarbeidet kom i formiddag etter at Kjell Magne Bondevik møtte den russiske statsministeren Mikhail Fradkov på Östersjötoppmötet utenfor den estiske hovedstaden.

- Bill Clinton har gjort en fantastisk jobb med å forhandle fram en avtale om billige kopimedisin slik at russerne får råd til å behandle alle sine 265.000 hiv-smittede. Som nær nabo er dette også i vår egeninteresse å bidra, sa Bondevik til Dagbladet.

Clinton-stiftelsen har klart å redusere prisen på de nødvendige medisinene fra 8000 dollar ned til 150-200 dollar. Det er Russland som i hovedsak skal betale for behandlingen, men Clinton-stiftelsen vil at Norge skal være med i samarbeidet fordi den norske regjeringen i lang tid har samarbeidet med russerne om smittevern. Legene i Russland trenger veiledning i bruken av hiv-medisinen og hvordan de skal hindre den i å havne på svartebørsen. Det er en av forutsetningene for at legemiddelindustrien godtar å senke prisene.

Kjell Magne Bondevik håper at Bill Clinton har anledning til å komme til Europa når den formelle avtalen er klar, antakelig i august.

Hiv-smitten i Russland har spredt seg raskt de siste årene etter at antallet sprøytenarkomane har eksplodert. Problemet er størst i Nordvest-Russland, nærområdet til Norge.

<B>SAMMEN MOT HIV: Bill Clinton og Kjell Magne Bondevik.