Clinton og morderne

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • President Bill Clinton med familie var mandag på en lynvisitt i Bosnia, for å besøke de 8500 amerikanske soldatene i den NATO-ledete stabiliseringsstyrken (SFOR) og sikre støtte i Kongressen for et fortsatt engasjement i landet. SFOR-styrkens mandat går ut til sommeren, men etter NATO-toppmøtet i Brussel forrige uke er det klart at samtlige land i militæralliansen er enige om at en så tidlig tilbaketrekning mest sannsynlig vil medføre en ny bosnisk tragedie.
  • I Sarajevo og i Tuzla var besøket voldsomt populært. I USA risikerer Clinton paradoksalt nok å betale en høy politisk pris for at han nå definitivt har skiftet strategi. Løftet til hjemmepublikum om en klar dato for tilbaketrekning er blitt erstattet av en politikk der resultatene teller. Dette bidrar til en militær svekkelse av krigere som helst vil begynne å slåss igjen så snart stabiliseringsstyrken har reist hjem. Den frynsete fredsavtalen fra Dayton gis et sårt tiltrengt element av troverdighet.
  • Dessverre er det fremdeles grunn til å være skeptisk til besvergelsene om at ingen av de ettersøkte krigsforbryterne skal føle seg trygge. Da Clinton besøkte Tuzla, var minst 52 bosnia-serbiske krigsforbrytere på frifot. Mange av dem, deriblant general Ratko Mladic og kommandant Dragan Nikolic, bor i amerikansk sektor. Eks-politisjef Stevan Todorovic lever bare 500 meter fra en amerikansk base i nærheten av byen Bosanski Samac. I samme by driver morderen og torturisten Simo Zaric både butikk og kafé.
  • Derfor framstår kommandoaksjonen natt til sist torsdag, der spesialtrenede nederlandske soldater med støtte fra USA fanget to bosnia-kroatiske krigsforbrytere, foreløpig mer som en enkeltstående hendelse enn som et tegn på at også denne delen av Dayton-avtalen tas på alvor. Det er neppe tilfeldig at arrestasjonen skjedde like før NATOs generalsekretær Javier Solana og Bill Clinton var på besøk i Bosnia. Flere arrestasjoner må følge, uavhengig av om Vestens eksellenser skal på tur.