Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Clinton og Netanyahu uenige etter ekstraomgang

WASHINGTON (NTB): Israels statsminister Benjamin Netanyahu vil ikke gå med på USAs forslag til israelsk tilbaketrekking fra Vestbredden. Møtene i Washington endte uten konkrete resultater.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

President Bill Clinton og Benjamin Netanyahu kom sammen til et ekstramøte i natt norsk tid, etter at møtet tidligere på dagen endte resultatløst.

Små skritt

Ifølge amerikanske tjenestemenn la Clinton fram en plan for gjennomføringen av den lenge utsatte israelske tilbaketrekkingen fra den Israel-okkuperte Vestbredden.

 Netanyahu avviste forslaget, som ifølge tjenestemenn gikk ut på at Israel kunne gjennomføre tilbaketrekkingen i flere små skritt.

  Ifølge Oslo-avtalen skulle israelske soldater ha blitt trukket tilbake fra okkuperte områder for lenge siden.

  Palestinernes president Yasser Arafat skal møte Clinton i morgen.

Kantina

Clinton tok tilsynelatende vennlig imot Netanyahu, men USA mener israelerne ikke gjør nok få å få fredsprosessen i gang igjen.

 Israelerne merket seg også at deres statsminister ikke ble innvilget arbeidslunsj med presidenten, men tvert om ble henvist til å spise i kantina i Det hvite hus, sammen med visepresident Al Gore.

  Det er ingen hemmelighet at Clinton og hans medarbeidere irriterer seg sterkt over gjestens politikk.

Fredsuvilje

Israel stiller strenge betingelser for ytterligere tilbaketrekking. Regjeringen forlanger at palestinerne reduserer sin politistyrke med 12 000 mann, endrer sitt nasjonale charter, begrenser ytringsfriheten for ekstremister og utleverer terrorister.

  Det er mulig å finne grunnlag for disse kravene i Oslo-avtalene og i forpliktelser palestinerne påtok seg da avtalen om Hebron ble inngått for ett år siden.

 Likevel mener mange observatører regjeringens standhaftighet er et skalkeskjul for egen fredsuvilje.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!