Clinton: Økt fare for militæraksjon

President Bill Clinton innkalte i dag det nasjonale sikkerhetsråd for å drøfte hvordan Saddam Hussein kan tvinges i kne. Faren for militær aksjon øker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Jeg vil følge denne saken meget nøye, sa Clinton etter møtet. Han gjentok at Iraks beslutning om å utvise de amerikanske våpeninspektørene er helt uakseptabel og en klar utfordring til verdenssamfunnet.

Irak besvarte den enstemmige fordømmelsen fra FNs sikkerhetsråd med å varsle umiddelbar utvisning av amerikanerne. FNs våpenkommisjon diskuterer om alle inspektører nå skal trekkes ut av Irak.

Milliardoffer

Det er om lag 40 inspektører på plass i Irak, seks eller sju av dem amerikanere. Amerikanerne må reise ut allerede i dag. Dermed er muligheten for en diplomatisk løsning meget lav.

Krysserraketter mot Bagdad kan bli USAs svar. FN-ambassadør Bill Richardson gjentok i dag at man ikke trenger verdensorganisasjonens tillatelse for å angripe.

Sta diktator

Amerikanerne spør seg om det overhode er mulig å få Saddam på bedre tanker. Iraks diktator har gitt slipp på oljeinntekter rundt 100 milliarder dollar de siste seks år, heller enn å la inspektørene fullføre ødeleggelsen av landets våpen for masseutryddelse. To amerikanske angrep etter Golf-krigen har ikke gjort Bagdads hersker mer medgjørlig.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer