Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Clinton: Økt fare for militæraksjon

President Bill Clinton innkalte i dag det nasjonale sikkerhetsråd for å drøfte hvordan Saddam Hussein kan tvinges i kne. Faren for militær aksjon øker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg vil følge denne saken meget nøye, sa Clinton etter møtet. Han gjentok at Iraks beslutning om å utvise de amerikanske våpeninspektørene er helt uakseptabel og en klar utfordring til verdenssamfunnet.

Irak besvarte den enstemmige fordømmelsen fra FNs sikkerhetsråd med å varsle umiddelbar utvisning av amerikanerne. FNs våpenkommisjon diskuterer om alle inspektører nå skal trekkes ut av Irak.

Milliardoffer

Det er om lag 40 inspektører på plass i Irak, seks eller sju av dem amerikanere. Amerikanerne må reise ut allerede i dag. Dermed er muligheten for en diplomatisk løsning meget lav.

Krysserraketter mot Bagdad kan bli USAs svar. FN-ambassadør Bill Richardson gjentok i dag at man ikke trenger verdensorganisasjonens tillatelse for å angripe.

Sta diktator

Amerikanerne spør seg om det overhode er mulig å få Saddam på bedre tanker. Iraks diktator har gitt slipp på oljeinntekter rundt 100 milliarder dollar de siste seks år, heller enn å la inspektørene fullføre ødeleggelsen av landets våpen for masseutryddelse. To amerikanske angrep etter Golf-krigen har ikke gjort Bagdads hersker mer medgjørlig.

Hele Norges coronakart