Clinton på besøk hos Arafat

Bill Clinton landet i morges som første amerikanske president i et palestinsk-styrt område. Palestinerne rykket samtidig nok et steg nærmere internasjonal anerkjennelse for sin drøm og plan om en selvstendig stat.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BESØK: President Bill Clinton og palestinernes president Yasser Arafat sammen i Gaza i morges.

Selv om Gaza International Airport ble offisielt åpnet i slutten av november, fant palestinernes president Yasser Arafat det likevel på sin plass å la den fornemme gjesten klippe over en rød snor da helikopteret landet.

Et av kravene Det hvite hus stilte for presidentens sju timer lange besøk i det palestinsk-styrte Gaza, var at det ikke skulle spilles noen nasjonalsang.

Ved Clintons side på flyplassen sto også Hillary og datteren Chelsea, som fikk blomster av herr og fru Arafat.

- Velkommen til Palestina, lød en av plakatene på veien inn til Gaza by. Den unnslapp den amerikanske presidentens øyne, ettersom både han og Arafat valgte helikoptertransport den korte veien.

Israel utsetter

På dagsorden under møtene i Gaza by sto først og fremst Wye-avtalen som palestinerne og Israel kom fram til etter mange og lange dager med forhandlinger i USA tidligere i år, men som Israels statsminister Benjamin Netanyahu siden gjentatte ganger har utsatt iverksettelsen av.

I helgen fikk da også Clinton beskjed om en ny utsettelse fra Israels side. Ifølge israelske talsmenn vil neste trinn i den planlagte tilbaketrekningen, som i henhold til avtalen skulle ha funnet sted fredag, først finne sted om 14 dager.

PNC-møte

Netanyahu har insistert på utsettelsen uansett om palestinerne som en gest til Clinton fjerner alle anti-israelske paragrafer i det palestinske charteret.

Israel hevder at palestinerne de siste ukene ikke har overholdt sikkerhetsparagrafene i Wye-avtalen, særlig når det gjelder innsamling av ulovlige våpen og en reduksjon av den palestinske politistyrken.

Analytikere mener et annet motiv kan være vel så viktig; å hindre at tilbaketrekkingen skjer før nasjonalforsamlingen Knesset har stemt over et mistillitsforslag den 21. desember.

Det var på forhånd ventet at palestinernes opphevelse av anti-israelske formuleringer i sitt charter vil bli vedtatt under møtet i Det palestinske nasjonalrådet (PNC) i Gaza mandag, der også Clinton vil være til stede.

PNC er palestinernes «nasjonalforsamling i eksil», og formelt overordnet det palestinske selvstyrerådet som er «nasjonalforsamling» i områdene Israel har overlatt til palestinerne i Gaza og på Vestbredden.

(NTB-AFP-Reuters)