Joe Biden formelt valgt til president

Clinton-paret fikk Trump-revansje

Demokratenes Joe Biden har fått 302 stemmer i valgmannskollegiet og er dermed formelt valgt til USAs neste president. To av stemmene kom fra Donald Trumps tidligere erkerival og tidligere president, Hillary og Bill Clinton.

STEMTE: Trump vant til manges overraskelser mot Hillary Clinton i presidentvalget i 2016. I år er hun blant valgmannskollegiet som bekrefter USAs neste president. Foto: Kevin Lamarque / Reuters / NTB
STEMTE: Trump vant til manges overraskelser mot Hillary Clinton i presidentvalget i 2016. I år er hun blant valgmannskollegiet som bekrefter USAs neste president. Foto: Kevin Lamarque / Reuters / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mandag møttes valgmannsforsamlingen for å formelt utrope Joe Biden til vinner av presidentvalget. Like etter klokken 23 norsk tid har Biden offisielt sikret seg stemmene til 302 valgdelegater, som etter alt å dømme vil tvinge Donald Trump til å innse, om ikke erkjenne nederlaget.

Og på listen over dem som avgjorde det hele, finner vi Trumps tidligere erkerival og USAs tidligere president, Hillary og Bill Clinton.

De representerer delstaten New York, som møttes klokka 18.00 norsk tid.

Mandag fikk hun sin lille revansj ved å være med på å avskrive presidenten fra embetet:

- Valget var ikke nært. Det finnes ingen bevis for valgfusk. Statene har sertifisert resultatene. Likevel fortsetter Trump å forsøke å snu valget på bekostning av vårt demokrati. Keiseren har ingen klær. Republikanske folkevalgte som fortsetter å støtte ham, har ingen ryggrad, skrev Hillary Clinton på Twitter seinest torsdag.

Formelle stemmer

Vermonts tre valgdelegater ble mandag ettermiddag norsk tid de første som stemte i valgkollegiet som formelt velger USAs president og visepresident.

Kort tid etter stemte Tennessees elleve delegater og Indianas elleve på Trump og visepresident Michael Pence, og New Hampshires fire på Biden og påtroppende visepresident Kamala Harris, i tråd med valgresultatet.

Seinere stemte Nevadas seks valgdelegater, Georgias 16 og Pennsylvanias 20 på Biden, selv om de er blant statene der Trump har hevdet at valget ikke gikk rett for seg.

- Kroken på døra

Valgresultatet fra tidlig november ga Joe Biden 306 valgmenn, godt over grensa på 270 valgmenn som kreves for å vinne presidentvalget i USA. Til tross for at han fikk 7 millioner flere stemmer enn Donald Trump, har både den sittende presidenten og flere medlemmer av Det republikanske partiet nektet å erkjenne nederlaget.

Siden 3. november har Trump og flere partikolleger fremmet hundrevis av søksmål i delstat etter delstat, i et intenst forsøk på å kjenne resultatet ugyldig som følge av «omfattende valgfusk», men uten at de har klart å legge fram konkrete bevis for påstandene – og uten å vinne fram.

I et intervju med Fox and Friends søndag morgen lokal tid, bekreftet Trump at han fortsatt ikke har gitt opp.

- Nei, det er ikke over. Vi fortsetter, og vi kommer til å fortsette framgangen, sa Trump til kanalen.

Tidligere mandag var USA-ekspert og seniorforsker ved Institutt for forsvarsstudier, Svein Melby, klar overfor Dagbladet:

- I enkelte tilfeller har man imidlertid sett at noen stemmer mot resultatet i den aktuelle delstaten i protest. Men hvis det skal være noe håp for Trump må det skje et skikkelig ras. Valgmenn er stort sett lojale partifolk, og det er derfor svært liten sannsynlighet for at 36 delegater vil vende ryggen til Biden.

- Det er ingenting som tyder på at han vil erkjenne nederlaget etter mandagens avgjørelse, men nå er det ikke mer han kan gjøre for å forsøke å endre valgresultatet. Det er kroken på døra, fortsatte Melby.

USA-ekspert og rådgiver i tankesmia Civita, Eirik Løkke, sa til Dagbladet tidligere mandag at han tror «Trump kommer til å sutre helt fram til Biden tar over i januar».

- Trump kommer ikke til å akseptere nederlaget, og vil etter all sannsynlighet fortsette å omtale valget som svindel og forsøke å gjennomføre et klovnaktig statskupp, sa Løkke.

Resultatet fra valgdelegatforsamlingen skal godkjennes av Kongressen 6. januar 2021.

- VILLE TAPT MED VERDIGHET: USAs avtroppende president, Donald Trump, var lørdag kveld på et valgmøte i Georgia. Der gjentok han en rekke udokumenterte påstander og løgner om valgfusk. Hør hva han sa her. Video: AP / Dagbladet TV Vis mer

Utallige forsøk

Etter forespørsel fra Trump har stemmene blitt talt opp tre ganger i delstaten Georgia siden 3. november - og alle ganger vist at Biden vant majoriteten av stemmene. Trump har også kontaktet republikanere i Michigan og Pennsylvania i håp om å få endret valgresultatet der, noe han ikke har fått medhold i. I tillegg har han gått til sak for å få stemmene i Wisconsin, der Biden vant med nær 20 700 stemmer etter en opptelling, diskvalifisert, uten hell.

Forsøket på å få kjent valgresultatet ugyldig som har vakt mest oppsikt, kom imidlertid fra Texas. 8. desember fremmet republikaneren og Texas' delstatsjustisminister Ken Paxton et søksmål på vegne av delstaten, der det igjen ble hevdet at det ble drevet omfattende valgfusk i årets valg - og igjen uten at det ble lagt fram konkrete bevis for påstandene.

Målet var å overkjøre valgresultatet, og la lederne i delstatene selv velge valgmenn og dermed få muligheten til å endre utfallet for å beholde Trump i Det hvite hus.

De fire vippestatene svarte på søksmålet, og beskrev det som «et eksempel på opprørsk misbruk av rettssystemet» (Pennsylvania), «et søksmål uten noen form for belegg» (Michigan), «et ekstraordinært inngrep» (Wisconsin) og «et søksmål som bør avvises» (Georgia).

På spørsmål fra Dagbladet om USA-ekspert Eirik Løkke trodde USAs høyesterett ville ta stilling til søksmålet den gang, var svaret kontant:

- Nei, nei, nei. Det ville betydd slutten for konstitusjonen.

Lørdag avviste høyesterett søksmålet, og begrunnet med at det ikke er i Texas’ mandat å utfordre eller gripe inn i hvordan andre stater gjennomfører sine valg.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer