Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Clinton-paret knyttes til milliardærer i skatteparadiser

Hillary Clinton fordømte skatteparadiser etter Panama Papers-avsløringene.

BENÅDET: Kona til den nå avdøde milliardæren Marc Rich, Denise Rich (t.v), donerte store summer til Bill og Hillary Clinton. Deretter ble Rich, som var på rømmen for økonomisk kriminalitet, benådet i Bill Clintons siste timer som president. Nå er selskapet Rich grunnla dukket opp i de såkalte Panama-papirene. Foto: REUTERS/Mike Segar
BENÅDET: Kona til den nå avdøde milliardæren Marc Rich, Denise Rich (t.v), donerte store summer til Bill og Hillary Clinton. Deretter ble Rich, som var på rømmen for økonomisk kriminalitet, benådet i Bill Clintons siste timer som president. Nå er selskapet Rich grunnla dukket opp i de såkalte Panama-papirene. Foto: REUTERS/Mike Segar Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): Den demokratiske presidentkandidaten Hillary Clinton fordømte nylig forsøk på å skjule formuer fra skattemyndighetene.

Samtidig viser Panama Papers-avsløringene at den tidligere førstedama, senatoren og utenriksministeren og ektemannen og ekspresident Bill Clinton selv har en rekke forbindelser til personer som brukte  advokatfirmaet Mossack Fonseca i Panama for å opprette selskaper i utlandet, skriver Washington-byrået til aviskjeden McClatchy.

De er blant de 350 internasjonale journalistene som har gått gjennom lekkasjen av 11,5 millioner dokumenter fra advokatfirmaet.

Disse opplysningene er neppe noe Clinton setter pris i den intense nominasjonskampen mot Vermont-senator Bernie Sanders, som gang på gang har angrepet Clinton for å la seg styre av mektige pengeinteresser.

Milliardærvenner Blant personene som dukker opp i dokumentene, er Gabrielle Fialkoff, som var finansdirektør for Hillary Clintons første valgkamp for å bli senator, Frank Giustra, en canadisk gruvemagnat, som har reist verden rundt med Bill Clinton, Chagoury-familien, som har lovet 1 milliard dollar til prosjekter i Clinton Global Initiative og den kinesiske milliardæren Ng Lap Seng, som var sentrum for en fundraisingskandale i det demokratiske partiet da Bill Clinton var president.

GULROT: Tidligere president Bill Clinton er nær forretningspartner med canadiske Frank Giustra. Giustras navn knyttes nå til Panama-avsløringen. Foto: EPA/OSCAR RIVERA
GULROT: Tidligere president Bill Clinton er nær forretningspartner med canadiske Frank Giustra. Giustras navn knyttes nå til Panama-avsløringen. Foto: EPA/OSCAR RIVERA Vis mer

I dokumentene er også et selskap opprettet av den nå avdøde milliardæren Marc Rich. Han var en internasjonal rømling som risikerte mer enn 300 år i fengsel for blant annet økonomisk kriminalitet. Han ble imidlertid benådet av Bill Clinton i hans siste timer som president. Det var svært kontroversielt ettersom han og familien hadde gitt store pengesummer til det demokratiske partiet og til Hillary Clintons senatsvalgkamp.

- Skandaløst Disse opplysningene dukker opp etter at Hillary Clinton nylig fordømte skatteparadiser på en konferanse arrangert av fagforeningen AFL-CIO.

- Det er opprørende skatteparadiser og smutthull som superrike over hele verden utnytter. Noe av denne oppførselen er helt klart ulovlig, og alle som bryter loven bør holdes ansvarlig. Men det er også skandaløst hvor mye som faktisk er lovlig, sa Clinton, ifølte The Hill.

Lee Miringoff, direktør ved Marist Institute for Public Opinion, mener Panama-avsløringene i gjen vil trekke velgernes oppmerksomhet mot Clintons forbindelse til USAs aller rikeste.

- Dette spiller rett inn i Sanders sin beskrivelse, sier han til McClatchy.

Talsperson for Hillary Clintons valgkamp, Brian Fallon, ønsker ikke å kommentere opplysningene, men viser til Clintons tidligere uttalelser om skatteparadiser. Også Bill Clintons kontor og Clinton-stiftelsen, har avviste å kommentere saken.

Hele Norges coronakart