Clinton preker religionsfrihet i Kina

USAs president Bill Clinton følger opp sin kritikk av brudd på menneskerettighetene med å be for større religionsfrihet i Kina. Samtidig undertegnes milliardkontrakter mellom de to stormaktene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Kinesere og amerikanere er brødre og søstre som Guds barn, sa Clinton fra en enkel prekestol i den største protestantiske kirken i Beijing, en grå murbygning i en av hovedstadens bakgater.

Det amerikanske presidentparets deltakelse på søndagens gudstjeneste har stor symbolsk betydning, i et land der kristne prester, såvel som tibetanske buddhistmunker, blir trakassert og fengslet dersom de dyrker sin religion utenfor det statlig godkjente kirkesystemet.

Etter gudstjenesten besøkte president Clinton, hans kone Hillary og datteren Chelsea Den forbudte by i Beijing, de 999 bygningene bak høye murer der kinesiske keisere i mange hundre år levde isolert fra sine undersåtter. Derfra gikk turen til Den kinesiske mur. Presidentfølget reiser mandag videre til Shanghai.

Kontrakter

Clintons høye profil i kontroversielle spørsmål som menneskerettigheter og religionsfrihet får tilsynelatende ingen konsekvenser for den blomstrende samhandelen mellom de to stormaktene. Kina og USA skal mandag undertegne kontrakter til en verdi av 1,5 milliarder dollar, over 11 milliarder kroner. De gjelder områder som luftfart, energi, miljøteknologi, telekommunikasjoner og elektronikk, ifølge kinesiske kilder.

I forkant av Clintons besøk har det allerede blitt undertegnet kontrakter mellom kinesiske og amerikanske selskaper til en verdi av om lag 2 milliarder dollar, over 15 milliarder kroner.

Tienanmen

Søndagens bønn om større religionsfrihet kom dagen etter den direkteoverførte pressekonferansen med president Clinton og hans kinesiske vert, president Jiang Zemin. Kinesiske tv-seere over hele landet fikk være vitner til noe så uvanlig som en frisk meningsutveksling mellom Jiang og et utenlandsk statsoverhode om så brennbare temaer som massakrene på Tienanmen-plassen i 1989, brudd på menneskerettighetene og undertrykkelsen av Tibet.

Clinton var på forhånd blitt kritisert for å godta en offisiell mottakelse med pomp og prakt på den samme plassen der Kinas herskere knuste demokratidemonstrasjonene i 1989. Men Clintons medarbeidere hyllet pressekonferansen som en suksess for Clintons aktive Kina-diplomati.

(NTB-AFP-Reuters)