CLINTON-RÅDGIVER: Neera Tanden. Foto: Robert Deutsch / USA TODAY / NTB scanpix
CLINTON-RÅDGIVER: Neera Tanden. Foto: Robert Deutsch / USA TODAY / NTB scanpixVis mer

Hillarys e-postskandaler skaper fortsatt hodebry:

Clinton-rådgivere i lekket e-post om skandalen: - Galskap. De håpet de kunne komme unna med det

Viktig Clinton-støttespiller: - Instinktene hennes kan være forferdelige.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I mars i fjor sprakk nyheten som fortsatt skaper hodebry for Hillary Clinton: At hun som utenriksminister i 2009 til 2013 utelukkende hadde brukt en privat e-postserver. Et klart regelbrudd, som har medført etterforskning og granskninger.

TIDENES SKITNESTE VALGKAMP: Voldtekts- og korrupsjonsanklager, mensen, e-poster og en god del drittkasting er bare noe av det som gjør dette til den skitneste valgkampen i amerikansk historie. Foto: Per Ervland / NTB Scanpix / Shutterstock / Grafikk: Marie Røssland / Guro L... Vis mer

Nyheten rystet også Clintons nærmeste støttespillere, viser nye e-poster som ble publisert av Wikileaks i går.

- Hvorfor gikk de ikke ut med dette for 18 måneder siden? Galskap, skrev Neera Tanden, Clinton-rådgiver og leder av tenketanken Center for American Progress, i en e-post til John Podesta, som kort tid etterpå ble utnevnt som leder av Clintons valgkamporganisasjon.

Hacket

Podestas gmailkonto ble hacket tidligere i høst, ifølge amerikanske myndigheter av hackere fra Russland, og Wikileaks har de siste ukene kommet med gradvise drypp fra materialet.

I epostvekslingen går Tanden og Podesta hardt til verks mot Cheryl Mills, som var stabssjef i utenriksdepartementet under Clinton, oppsummerer Politico. Podesta skriver at Mills og to andre medlemmer av staben hadde holdt tilbake fakta i saken. Tanden fulgte opp sitt eget spørsmål om hvorfor det ikke var offentliggjort tidligere med å skrive:

DETTE AVGJØR VALGET: Innbyggerne i bare tre stater kan alene bestemme utfallet av presidentvalgkampen. Video: Guro Lindahl Flåten og Marie Røssland / Dagbladet Vis mer

- Jeg antar jeg vet svaret. De håpet de kunne komme unna med det.

E-postskandalen har fortsatt å skape problemer for Clinton, selv om hun slapp tiltale.

- Vi har tatt inn mye vann som det ikke vil bli lett å pumpe ut av båten, skrev Podesta til Tanden i september 2015.

- Det meste skyldes avgjørelser som ble tatt før valgkampen, men som har mye å gjøre med instinktene hennes, skrev han.

Tanden fulgte opp:

- Det er nesten ingen som vet bedre enn meg at instinktene hennes kan være forferdelige.

Verken Podesta eller Tanden har kommentert uttalelsene overfor medier som Politico og Washington Post.

Hemmelighold

Clintons hang til hemmelighold har blitt kritisert fra en rekke hold. Det skapte også ekstra forviklinger for henne da hun ble rammet av lungebetennelse, og måtte støttes inn i en bil da hun måtte trekke seg fra en minneseremoni etter 11. september-angrepene.

- Det bekrefter inntrykket av at Clinton-kampanjen ikke er åpne. De visste på fredag at hun hadde lungebetennelse, men sa ikke noe, sa Minerva-kommentar Jan Arild Snoen, ekspert på amerikansk politikk, til Dagbladet.

Clinton offentliggjorde sitt presidentkandidatur i april 2015, én måned etter at epostskandalen ble kjent.

Knapt halvannen uke før valget leder Clinton med 5,1 prosentpoeng over Donald Trump på gjennomsnittet av meningsmålingene, ifølge Real Clear Politics.