Clinton-reaksjoner følger partilinjer

WASHINGTON (NTB-AFP-Reuters): Reaksjonene på president Bill Clintons innrømmelser er forutsigelige og følger partilinjer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mens amerikanere flest er møkk lei hele saken, og Clintons politiske støttespillere nå inderlig håper Lewinsky-affæren kan bli tilbakelagt, er det fortsatt republikanske politikere som ikke vil utelukke riksrettssak mot presidenten.

  Flere republikanske kongressrepresentanter sa de ikke ville akseptere presidentenes innrømmelser over bordet, og var særlig lite glade for presidentens kritiske merknader til spesialetterforsker Kenneth Starrs virksomhet. Men de forbeholdt seg retten til å komme tilbake til saken når Starr kommer til Kongressen med sin omfattende rapport.

Forsiktige

Ledende representanter for republikanerne i Kongressen var svært forsiktige med å kommentere saken i det hele tatt.

  Visepresident Al Gore, for tida på ferie på Hawaii, slo an tonen på demokratisk side med en helhjertet støtteerklæring til sin president.

  - Jeg er stolt over ham, ikke bare fordi han er en venn, men fordi han er en person som har mot til å innrømme sine feil. Nå er det på tide vi legger dette bak oss en gang for alle, sa Gore.

  Andre demokratiske politikere uttrykker det samme.

Fornøyd

Lite tydet på at Clintons oppslutning blant amerikanere flest tok nevneverdig skade av presidentens innrømmelser i morges. Et flertall av amerikanerne - 53 prosent - er fornøyd med presidentens forklaring, ifølge en rundspørring foretatt for TV-stasjonen CNN. Over 60 prosent av de spurte mener fortsatt at presidenten gjør en god jobb, og bare 25 prosent mener presidenten bør stilles for riksrett.

  Over 60 prosent av de spurte mente Lewinsky-affæren var en privatsak.

  CNN opplyste ikke hvor mange som hadde deltatt i lyn-rundspørringen, men feilmarginen oppgis til pluss-minus 4 prosent.