Clinton rørt til tårer

Gallamiddagen på Slottet ble forvandlet til et magisk øyeblikk da Leah Rabin holdt sin sterke tale i går kveld. Både president Clinton og dronning Sonja ble rørt til tårer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Somle-Bill sjarmerte Norge

Clinton reiste seg impulsivt og fikk alle gjestene med i en stående applaus, mens Yassir Arafat og Ehud Barak utenom all protokoll gikk bort til æresgjesten og omfavnet henne varmt.

Middagen ble holdt for å hedre minnet etter den tidligere israelske statsministeren, Yitzhak Rabin, som ble myrdet for fire år siden. Da enken Leah Rabin i går kveld holdt sitt minneord, ble den høytidelige middagen med ett en intens og følesesladd opplevelse for de prominente deltakerne. Leah Rabin fortalte gripende at hun aldri hadde sett sin mann så oppstemt som da Oslo-avtalen var et faktum i 1993.

- To-tre kuler satte en slutt på hans meningsfulle liv og knuste vårt demokrati, sa hun.

Brøt sammen

Men talen var først og fremst en sterk oppfordring til partene - israels statsminister Ehud Barak og palestinernes leder Yassir Arafat - om å få framgang i fredsprosessen.

{ndash}Det er nå deres plikt å finne den rette formelen for å fullføre det min mann startet og måtte betale den høyeste pris for, sitt liv. Det er nå opp til dere. Er det for mye å be om?

Denne appellen gjorde et voldsomt inntrykk på alle gjestene, og førte til at all vanlig slottsettikette brøt sammen. Med tårer i øynene reiste president Clinton seg og fikk forsamlingen med seg i en stående applaus. Både dronning Sonja og stortingspresident Kirsti Kolle Grøndahl gråt. Arafat reiste seg fra sin plass og ga Leah Rabin en varm omfavnelse. Også Ehud Barak ga Leah Rabin en god klem.

En ung kvinne reiste seg lenger nede i salen og ble tatt imot med åpne armer av en rørt Bill Clinton. Det var Yitzhak og Leah Rabins datter.
De 220 gjestene ved Slottet i går kveld opplevde en svært uvanlig middag. Trolig har aldri stemningen under en slottsmiddag vært så elektrisk og det har sannsynligvis heller aldri vært så mange brudd på protokollen.

Æresgjest

Leah Rabin var i går æresgjesten ved middagen hvor alle partene i Midtøsten og en rekke norske samfunnstopper var tilstede. Kong Harald førte Leah Rabin til bordet, mens dronning Sonja hadde president Clinton som kavaler.

- Jeg vil gjerne fortelle hvor mye dronningen og jeg beundrer ditt mot og den innsatsen du gjør for freden, sa kong Harald til Leah Rabin i sin tale.

Kongen karakteriserte samtidig avdøde Yitzhak Rabin som en modig og visjonær statsmann.

- Han var en fredens soldat, sa kong Harald.