Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Clinton-seieren i Iowa nede i 0,25 prosentpoeng. - Det er noe som lukter blant demokratene

Beskyldninger og revisjon i Iowa.

NOMINASJONSMØTE: Nominasjonsmøtene i Iowa er annerledes enn vanlige valg, og velgeren må møte opp fysisk og plassere seg i riktig område for å telles. Her fra nominasjonsmøte på brannstasjonen i Township. Foto: AFP / Michael B. Thomas / NTB scanpix
NOMINASJONSMØTE: Nominasjonsmøtene i Iowa er annerledes enn vanlige valg, og velgeren må møte opp fysisk og plassere seg i riktig område for å telles. Her fra nominasjonsmøte på brannstasjonen i Township. Foto: AFP / Michael B. Thomas / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Hillary Clintons seiersmargin i Iowa, det første valget i presidentvalgkampen, har gått ned fra 0,27 til 0,25 prosentpoeng etter en gjennomgang av resultatene i flere valgkretser. Det melder Politico.

Allerede valgnatta kom det beskyldninger om fusk fra Bernie Sanders-tilhengere under nominasjonsmøtene.

Avisa Des Moines Register skrev før helga på lederplass at verden «nok en gang ler av Iowa», at «noe lukter i det demokratiske partiet» og ba om en fullstendig gjennomgang av valgresultatet.

- Det er for mange vitnemål om forvirrede velgere, overfylte valglokaler, manglende registreringsskjemaer og ukyndige og overarbeidede frivillige, skrev avisa, som mener hele den særegne ordningen med nominasjonsmøter bør endres.

Først ut Det demokratiske partiet har i løpet av helga revidert resultatet noen av valgkretsene, og funnet feil i begge retninger, men altså noen flere som gikk i fordel Clinton, skriver Politico. Bernie Sanders valgkampmedarbeidere er i gang med en egen gjennomgang av resultatene.

I flere av valgkretsene i delstaten måtte det for øvrig myntkast til for å avgjøre en vinner, men det var ikke avgjørende for utfallet totalt.

Iowa får hvert fjerde år stor oppmerksomhet fordi nominasjonsmøtene der starter hele valgprosessen, før New Hampshire overtar med det første primærvalget. De to partiene har litt ulike måter å gjennomføre det på, og republikanerne har nylig endret sitt system. Men også der ble det bråk i år, etter at Ted Cruz ble beskyldt for skitne triks etter at det ble spredt rykter om at Ben Carson skulle trekke seg. Donald Trump raste, og ba om et omvalg. Cruz har beklaget hendelsen.

Angrep Før tirsdagens primærvalg i New Hampshire har Trump og Sanders en solid ledelse på hver sin side. Sanders ble i løpet av helga angrepet verbalt av Bill Clinton, mens den republikanske overraskelsesmannen fra Iowa, Marco Rubio, ble måtte forsvare seg fra stikk fra ulikt hold under den republikanske debatten lørdag. Ifølge enkelte kommentatorer taklet ikke Rubio det så bra.

BERNIE OG LARRY: På «Saturday night live». Foto: XP / NTB scanpix
BERNIE OG LARRY: På «Saturday night live». Foto: XP / NTB scanpix Vis mer

Sanders var også å se på «Saturday night live», både i egen og Larry Davids skikkelse.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram