Clinton sier nei til stjernekrig

«Stjernekrigen» ble for het for USAs president Bill Clinton. Nå skyver han den hete poteten over til sin etterfølger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Clinton har drøyd i det lengste med å ta sin beslutning i spørsmålet om utplassering av rakettforsvars-systemet NMD. Nå har han bestemt seg for ikke å bestemme seg.

Så vel USAs nære allierte som tidligere motstandere har advart mot farene ved et slikt prosjekt: Det vil utløse et nytt globalt våpenkappløp, som ingen kan vinne men alle vil tape på, er det blitt sagt.

Hastverk

Meningen er at det planlagte rakettforsvaret skal være ferdig til å tas i bruk i år 2005, og da begynner det å haste. Første fase i prosjektet er bygging av en radarstasjon på en øy utenfor USAs nordligste delstat Alaska, og materiell til bygging av denne stasjonen må sendes av gårde i høst, hvis tidsplanen skal følges.

Slik lyder i alle fall det rent militærteknologiske resonnementet. Men diplomater i State Department - utenriksdepartementet i Washington - er langt fra enige med sine kolleger i forsvarsdepartementet Pentagon om militære hensyn bør gå foran de politiske, skriver avisen New York Times.

Denne uenigheten skal ha forsinket forsvarsminister William Cohen i utarbeidelsen av et endelig og entydig råd til Clinton i NMD-saken.