Clinton slår tilbake mot Willey

Det hvite hus har offentliggjort kopier av 15 brev til president Bill Clinton fra Kathleen Willey. Willey anklager Clinton for grove seksuelle tilnærmelser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Willey er en tidligere medarbeider i Det hvite hus. I noen av brevene tar hun opp mulighetene for en jobb i Det hvite hus eller i Clinton-administrasjonen, eksempelvis en ambassadør-stilling eller en jobb i valgkampanjen i 1996.

- Etter dette bittersøte året er min første beslutning for 1994 å finne en meningsfylt jobb. Jeg håper det blir her, skriver Willey i en julehilsen til Clinton datert 20. desember 1993. Hun ønsker også Clinton «en vidunderlig jul».

Brevet er skrevet mindre enn en måned etter et møte mellom de to der Clinton ifølge Willeys forklaring kom med grove seksuelle tilnærmelser. Møtet fant sted 29. november i Det ovale kontor i Det hvite hus.

Willey forklarte søndag på programmet «60 Minutes» på tv-kanalen CBS at Clinton hadde kysset henne på munnen, tatt henne på et bryst og lagt hånden hennes over sin egen erigerte penis.

- Ring når som helst

Bare to dager etter at de grove tilnærmelsene skal ha funnet sted, ringte Willey til presidenten.

- Hun ringte i morges og sa du kunne ringe henne når som helst, var beskjeden til Clinton fra direktøren for Det ovale kontor, Nancy Hernreich.

Clinton sa tidligere mandag at han var «uforstående og skuffet» over anklagene, og at ingenting usømmelig skjedde.

- Alt jeg kan si er at jeg har gjort alt jeg kan for å klargjøre situasjonen. Jeg husker veldig godt hva som skjedde under møtet, og jeg har fortalt sannheten, sa presidenten til frammøtte pressefolk under et besøk på en videregående skole utenfor Washington mandag.

Godt inntrykk

Willey, en lavmælt, vever kvinne på 51 år, fortalte i intervjuet søndag hvordan hun ba om et møte med Clinton i november 1993 for å søke fast jobb i staben hans. Hun arbeidet da som ulønnet frivillig, men trengte inntekter, fordi mannen hennes var blitt anklaget for underslag og tvunget til å tilbakebetale millionbeløp til sine klienter.

Presidenten la armene rundt henne, kysset henne på munnen, befølte brystene og førte hånden hennes til sitt underliv, hevder Willey. Hun forsøkte å komme fri, «men presidenten er en stor mann».

- Jeg vurderte å gi ham en ørefik, sa hun til tv-selskapet CBS. - Men så tenkte jeg at man kan vel ikke slå til USAs president. Jeg fant ut at det var best å komme seg vekk.

Willey har tilsynelatende motvillig fortalt sin historie. Den kom først til overflaten i Newsweek sist sommer og var kjent av forsvarerne til Paula Jones, som anklager Clinton for seksuell trakassering på et hotellrom i Little Rock.

To og et halvt år

Brevene til Clinton dekker en periode fra 3. mai 1993 til 13. november 1996. Det første var et notat sammen med et slips han fikk som presang, det siste en gratulasjon i forbindelse med at han var blitt gjenvalgt. Kopier av Clintons svar var også vedlagt.

I alt skrev Willey 15 brev til Clinton i denne perioden. I tillegg ringte hun en rekke ganger og kontaktet hans rådgivere. Presidenten skrev fem svarbrev. Det aller siste brevet som blir offentliggjort var skrevet i november 1997 til en president-medarbeider og var en forespørsel om å bli invitert til et juleselskap i Det hvite hus.

Svar

En talsmann for Det hvite hus, Jim Kennedy, sier at dokumentene er offentliggjort for å etterkomme forespørsler fra pressen og for å gi opinionen et grunnlag til å forstå Clintons svar på beskyldningene.

- De gir også en sammenheng for å forstå hvorfor presidenten sier han er uforstående til hendelsenes utvikling, sier Kennedy.

I et brev til Clinton 11. november 1994, nesten ett år etter de påståtte seksuelle tilnærmelsene, omtaler Willey seg selv som Clintons «fan nummer én».

I et annet brev 18. oktober 1994 skriver Willey til Clinton: «Tusen takk for at du tok deg tid til å møte meg.»

Hun skrev videre i dette brevet at hun hadde snakket med flere i staben i Det hvite hus og håpet å møte stabsjefen Leon Panetta.

- Jeg vil gjerne bli vurdert med tanke på en ambassadørstilling eller en stilling ved en ambassade i utlandet, skriver hun.

Tjenestemenn i Det hvite hus leter videre etter registrert kommunikasjon mellom Clinton og Willey, opplyser Kennedy. (NTB-Reuters)

BREVENE: Det Hvite Hus leter etter flere brev fra Kathleen Willey til Bill Clinton.