Clinton slåss for Gore

NEW YORK (Dagbladet): President Bill Clinton reiste i går til California for å slåss for Al Gore i Los Angeles og San Francisco.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Uten å vinne California taper Gore valget tirsdag, og meningsmålinger viser at velgere lekker til George W. Bush. Men det er mer kaos i vente.

Al Gore har lenge ledet 50 prosent mot 37 prosent for Bush, men siste meningsmåling viser at tallene nå er 47 mot 40 til Gores fordel. Republikanerne har pøst inn 27 millioner kroner i tv-annonser i California, Bush har nylig reist seierrik gjennom delstaten, og Gore har vært tvunget til å bruke tid og penger i delstaten som skulle være «hans».

Valgkampforbud

Selv om Gore ikke viser seg sammen med Clinton, har presidenten fått lov til å komme på banen i valgets siste dager. Mange demokrater og analytikere har revet seg i håret over at Clinton har fått et slags valgkampforbud.

Kjemien mellom Bill og Al er ikke den beste etter Lewinsky-skandalen, og Gore har valgt å drive kampanje på framtida, ikke på fortida.

Det har vist seg å være en strategi med mer tap enn seier. Bush truer nå Gore i delstater som burde være selvfølgelige Gore-delstater. Onsdag reiste Bush smilende gjennom Minnesota hvor ingen republikaner har vunnet siden Richard Nixon vant i 1972. Nå skjeler så mange som ni prosent av velgerne mot Ralph Nader, og Bush er farlig nær Gore.

Krysser valgveier

Samme dag dro Gore til Florida sammen med visepresidentkandidat Joe Lieberman. Delstaten, som styres av George W. sin lillebror, Jeb Bush, skulle være Bush-land. Men Gore har tatt ledelsen.

I går krysset rivalene hverandres veier i Chicago i Illinois, og Gores ledelse i Illinois er skrumpet fra seks prosentpoeng til fire prosentpoeng. I dag er Gore blant annet i hjemstaten Tennessee, hvor Bush ironisk nok har vinnersjanser.