Kan Donald Trump vinne valget?

Clinton snubler inn i bilen på vei fra 11. september-markering: - En presidentkandidat må tåle 27 grader

- Dette må føre til krav om full åpenhet rundt helsetilstanden til begge kandidater. 

BLIR STØTTET: Denne videoen viser demokratenes presidentkanditat Hillary Clinton som må bli støttet inn i en bil etter et arrangementet til minne om 11. september 2001. Video: NTB Scanpix / AFP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Ved 16.30 i ettermiddag norsk tid, kom den første meldingen fra Fox News om at Hillary Clinton hadde fått et illebefinnende da hun deltok på 15-årsdagen for 11. september-angrepene, som søndag markeres med en seremoni ved Ground Zero i New York.

Journalister som følger Clintons kampanje, fikk ikke lov å følge etter presidentkandidaten da hun forlot markeringen.

Ifølge hennes talsmann Nick Merrill ble Clinton kjørt rett til hennes datters leilighet på grunn av overoppheting. Talsmannen skriver i pressmeldingen at hun allerede da følte seg bedre.

I en video, som nå går viralt, ser man tydelig at Hillary Clinton sleit veldig da hun forlot minnemarkeringen. Det kan se ut som hun besvimte eller er i ferd med å besvime.

- Lungebetennelse

Hånd i hånd med ei kvinne står hun og svaier på fortauskanten, før hun så får hjelp av flere sikkerhetsvakter. Likevel snubler hun ned fra fortauskanten, før sikkerhetsvakter får hjulpet henne i baksetet. Andre vakter ser ut til å prøve å skjerme for at folk får se hendelsen. Ifølge vitner Fox News snakket med, mistet hun en sko.

Noe senere opplyser Clintons lege at presidentkandidaten får behandling for lungebetennelse. I en pressemelding Lisa R. Bardack at Clinton har vært plaget av hoste knyttet til allergi, og at Clinton i forbindelse med en helsesjekk på fredag fikk diagnosen lungebetennelse.

- Hun fikk antibiotika og ble rådet til å hvile, skriver Bardack. Hun legger til at Clinton ble overopphetet og dehydrert under minnemarkeringen, men kom seg etter å ha fått gjenopprettet væskebalansen.

- Jeg føler meg bra

Ifølge pressmeldingen fra Hillarys kampanje, følte hun seg uvel under markeringen, og dro så til datterens leilighet.

68-åringen forlot datteren Chelsea Clintons leilighet kort tid senere, og hun vinket da til de frammøtte, skriver NTB.

- Det er en vakker dag i New York. Jeg føler meg bra, takk skal dere ha, sa Clinton.

Presidentkandidatens talsmann gir ingen ytterligere detaljer om hendelsen og opplyser ikke hvorvidt 68-åringen trengte legetilsyn.

- Fører til spekulasjoner

USA-ekspert Svein Melby mener at hendelsen må føre til at både Clinton (68) på demokratisk side og Donald Trump (70) på republikansk side, må legge fram seriøse legeattester på om de er friske nok til å ta fatt på fire år som president.

- Særlig for kandidater i det aldersjiktet ville det vært logisk om de gjorde som John McCain i 2008, og offentliggjorde en fyldig helseattest. Han hadde blitt behandlet for hudkreft, var i samme aldersjiktet, og fant det naturlig at det ville bli stilt en del spørsmål ved helsetilstanden hans, sier Melby til Dagbladet.

Melby opplyser at Clinton har en medisinsk forhistorie, med blant annet to blodpropper.

- Den ene forårsaket at hun slo hode i badegulvet, og var deretter plaget av det i et halvt års tid. Hun gikk med mørke briller og hadde dobbeltsyn. Hun har hatt noen hendelser som ikke Trump har hatt, sier Melby.

27 grader

Værmeldingen viser at det var 27 grader i New York i dag. Flere skriver på sosiale medier at det likevel var svært lummert.

- Det kan bli betydelig varmere i Washington om sommeren, opp mot 35 grader. Der kan det være så fuktig at man nærmest kan skjære med en kniv i lufta. En president må kunne tåle 27 grader, sier Melby, som mener at begge kandidater må få ryddet spørsmålet om helse av veien.

- Det må full åpenhet til. Nå foreligger det bare diffuse ting, så man kan begynne å spekulere i om Hillary har en helse som ikke tåler offentlighetens lys. Den kommende uka vil Hillary bare måtte svare på spørsmål om helse, og vil muligens ikke få anledningen til å prate om politikk. En kampanje kan da spore av og miste tempo. Det er dermed amatørmessig og ikke rydde dette av veien hvis man ikke har noe å skjule, sier Melby.

- Dårlig håndtert

USA-ekspert Jan Arild Snoen sier at det vil komme spekulasjoner etter slike hendelser. Helse er et relevant tema i presidentvalgkampen, spesielt nå kandidatene er i alderen til Trump og Clinton.

- Det virker dårlig håndtert når det tar så lang tid før man får en offisiell uttalelse fra hennes talsperson, sier Snoen, som også mener at kandidatene må rydde opp når det gjelder egen helse.

- Heller ikke Trump har vært åpen om dette. Han har bare gitt et tullete svar i farten om at han er i superform, sier Snoen.

LES OGSÅ: Legen skrev at Donald Trump ville bli tidenes friskeste president. Nå avslører han sannheten om brevet

- Bør en presidentkandidat tåle 27 grader?

- Jeg var i New york for to uker siden, og det kan være lummert. På markeringen var man kledd pent, og ikke i shorts og korte ermer. Det kan også være hun har sovet dårlig og eller drukket for lite vann som gjør at folk oppi åra kan få heteslag. Det er ikke noe dramatisk i det i seg selv, sier Snoen.

Republikanernes presidentkandidat Donald Trump og hans støttespillere har tidligere hevdet at Clinton verken er fysisk eller psykisk sterk nok til å takle presidentvervet. Blant annet nevnes et tilfelle fra 2012 da Clinton besvimte og fikk hjernerystelse. Legen hennes sa den gang at episoden skyldtes et magevirus og dehydrering, skriver NTB.

Ett minutts stilhet

Den offisielle minnemarkeringen i New York startet med ett minutts stillhet klokken 8.46 - nøyaktig 15 år atter at det første flyet krasjet inn i World Trade Center, skriver NTB.

Blant dem som er til stede på tomten der tvillingtårnene sto, er familiemedlemmer som mistet sine kjære i terroren 11. september 2001.

Etter stillheten begynte etterlatte å lese opp navnene til de nesten 3.000 menneskene som ble drept da tre kaprede fly ble styrt inn i World Trade Center og Pentagon i Washington. Det fjerde kaprede flyet styrtet på et jorde i Pennsylvania.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer