Clinton spår kollaps i verdensøkonomien

NEW YORK (Dagbladet): - Verden står overfor den kanskje mest alvorlige økonomiske krisen på et halvt århundre, sa president Bill Clinton i går. Samtidig advarte han mot å bruke «falske kurer» i kampen mot globalt økonomisk sammenbrudd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Clinton manet finanseksperter fra 182 land til et stort felles løft for å stabilisere verdensøkonomien, da han åpnet årsmøtet til Verdensbanken og Det internasjonale pengefondet (IMF) i Washington i går. Samlede mottiltak, ikke proteksjonistiske tiltak, er eneste løsning, mente presidenten.

Clinton ga klar beskjed om at økonomisk kaos er like om hjørnet, hvis det ikke settes i gang tiltak meget raskt.
IMFs direktør, Michel Camdessus, var minst like dyster:

- Vi snakker ikke om land i krise, men om et system i krise, sa han.

«Falske kurer»

USAs president advarte mot såkalte «falske kurer», som var en klar hentydning til land som har satt i gang kontrolltiltak over den frie flyten av kapital og som har satt opp handelsbarrikader. Malaysia er ett av landene som har tydd til såkalt heksebrygg, og til og med arrestert finansministeren.

Clintons «sunne kur» handler om mer åpenhet mellom regjeringene, slik at man kan reagere raskt og samlet når det trengs.
Da vil fordelene ved den frie kapitalflyten verden rundt ikke stopper opp, skriver AP. Mandag stupte børsen i New York, men verst var det på Tokyo-børsen, som falt til sitt laveste nivå på 12 år.

Sex og løgn

Tvil om Verdensbankens møte i Washington ville føre til en konkret strategi for å stoppe krisen i Asia og Russland var en av årsakene til mandagens stup på verdens børser. Mangelen på lederskap er et annet problem. At Kongressen i USA nå bare diskuterer sex, løgn og riksrettprosess gjør ikke resten av verden roligere. Clinton har foreslått en sum på 133 milliarder kroner til IMF, og dette forslaget må godkjennes av Kongressen. Flertallspartiet, republikanerne, er sterkt imot å bevilge pengene, som er et av Clintons tiltak mot den globale økonomiske krisen.

Selv den gode amerikanske økonomien er nå truet, og det førsøker Clinton nå å hamre inn i hodet på politikerne.
Verdensbanken og IMF må, ifølge Clinton, legge om arbeidsmetodene og kunne operere på heldøgnbasis for ikke å være handlinglammet.

Japan kneler

Japans regjering innrømmet i går det resten av verden lenge har visst: Landet er i den dypeste økonomiske krisen etter annen verdenskrig.
Statsminister Keizo Obuchi har gitt beskjed om at økonomien nå skal stimuleres slik at forbruket øker, men konkret hva dette innebærer er foreløpig uklart.

Det har tidligere vært spekulert i om regjeringen vil sprøyte inn ti trillioner yen (550 milliarder kroner) i økonomien, men dette vil ikke være nok.

Japan må høyst sannsynlig trå til med den største tiltakspakken i landets historie, og satse hele 30 trillioner yen, eller 1650 milliarder kroner.
Japans økonomi er verdens nest største etter USAs, og tiltakene der vil få store ringvirkninger i det øvrige Asia og ellers i verden. Nyheten om at regjeringen nå vurderer nye stimulerende tiltak, førte i går til en oppgang i aksjekursene.