Clinton stilles for riksrett på nyåret

Flertallet i Representantenes hus vedtok lørdag å stille president Bill Clinton for riksrett. Det er første gang på 130 år at en amerikansk president blir gjenstand for rettssak i Senatet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Avstemningen fulgte tett på partiskillet, men fem demokratiske folkevalgte sviktet sin president og stemte med republikanerne. Senatet innleder trolig riksrettssaken tidlig på nyåret, men intet tyder på to tredels flertall for å avsette Clinton.

Derimot vil trolig presset for at han skal trekke seg frivillig, øke kraftig.
Forslaget om å tiltale presidenten for mened ble fattet med 228 mot 206 stemmer.

For en måned siden mente demokratene at et flertall for riksrett var utenkelig etter partiets gode resultater i kongressvalget. Men bare fem republikanere brøt med partiledelsen da tiltalen for å ha løyet til spesialetterforsker Ken Starrs storjury kom først til votering.

- Trekk deg

Under lørdagens debatt om de fire tiltalepunktene justiskomiteen anbefalte, oppfordret påtroppende leder av Representantenes hus, Bob Livingston, presidenten til å gå av frivillig.

Republikaneren fra Louisiana måtte torsdag kveld innrømmne at han har vært utro mot kone ved flere anledninger, og demokratene begynte straks å bue.

Avbrytelsen gikk etterhvert over i slagordet «Du kan trekke deg! Du kan trekke deg!». Da ordstyrer fikk roet gemyttene, fortsatte Livingston talen og fortalte en sjokkert forsamling at det var nettopp hva han ville gjøre.

- Jeg må sette et eksempel jeg håper president Clinton vil følge. Jeg stiller ikke til valg som leder 6. januar og vil trekke meg fra Kongressen om et halvt års tid, sa Livingston.

Første på 130 år

Kongressen forkastet tiltale for mened da Clinton ble avhørt av Paula Jones' advokater i januar med 229 mot 205 stemmer. Flertallet mente at selv om presidenten utvilsomt førte dommer og advokater aktivt bak lyset, manglet det håndfaste bevis på kvalifisert mened. Tiltalepunktet om påvirkninger av vitner for å hindre etterforskning ble vedtatt, mens det siste punktet om maktmisbruk, ble nedstemt med klart flertall.

I dette hundreår er ingen president stilt for retten i Senatet, selv om det åpenbart ville blitt Richard Nixons skjebne om han ikke hadde trukket seg da justiskomiteen med flere republikanske stemmer i 1974 foreslo tiltalepunkter for Watergate-skandalen.

Det gjenstår to klare muligheter til å avslutte de nasjonale og private ydmykelsene i forbindelse med «Monica-gate».

Republikanerne mener Clinton bør trekke seg og overlate embetet til visepresident Al Gore. Eller Senatet kan avbryte rettssaken etter noen få dager og samle seg om en kraftig avskyresolusjon mot Clinton, med mange demokratiske stemmer.

(NTB)