Clinton sverger

NEW YORK (Dagbladet): President Bill Clintons forklaring i Paula Jones-saken lekket i går ut til avisa Washington Post. Under ed nektet presidenten blankt å ha hatt et seksuelt forhold til Monica Lewinsky.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forklaringen er detaljert, og Clinton nekter både å ha hatt samleie eller munnsex med Lewinsky.

Framstillingen av Clintons forklaring i The Washington Post er den mest detaljerte som hittil er offentliggjort. Den første kommentaren fra Det hvite hus i går var at man der var lamslått over lekkasjen.
Reportasjen i The Washington Post viser at president Clinton ble overrasket over vendingen bevisopptaket i Paula Jones-saken tok. Presidenten svarte på spørsmål i mer enn fem timer i et konferanserom i kontorene til sin advokat Robert Bennett med Paula Jones til stede i rommet. Men lekkasjen tyder på at Paulas advokater spurte ut presidenten mer intenst om Monica Lewinsky enn om hva som skjedde på Excelsior hotell i Little Rock i 1991.

Forberedt av Linda

Paulas advokater var kvelden før blitt grundig orientert hjemme hos Linda Tripp. Tripp kom da direkte fra en lengre samtale med Monica Lewinsky som FBI-agenter avlyttet på vegne av spesialetterforsker Kenneth Starr.

Under sperreilden av Monica-spørsmål fra Paulas advokater innrømmet presidenten at han har utvekslet gaver med Monica og at hun besøkte ham i Det ovale kontor ved kanskje fem anledninger. Han sa at de muligens hadde vært alene sammen ved et par av anledningene.
Paulas advokater viste presidenten og dommer Susan Webber Wright en skriftlig definisjon på seksuell kontakt som i tillegg til samleie og munnsex omfattet berøring på intime steder som bryster, innsiden av lår og i skrittet. Definisjonen omfattet ikke kyss på munnen.

President Clinton avviste deretter kategorisk at han har hatt et seksuelt forhold til Monica Lewinsky.

Clinton forklarte at Monica ga ham et slips og en bok. Han ga henne suvenirer fra Martha's Vineyard der han ferierte sammen med Hillary og Chelsea i august i fjor. Clinton bestrider ikke at han også kan ha gitt Monica en hattenål, en gullbrosje og en diktsamling av poeten Walt Whitman.

President Clinton forklarer at han har snakket med sin gode venn Vernon Jordan om forsøkene på å hjelpe Monica med å finne ny jobb. Men han sier at det var Betty Currie, hans sekretær, som tok initiativet til å hjelpe Monica i jakten på jobb.

Taushetsbelagt

Vernon Jordan har ifølge tidligere lekkasjer fortalt at det var Currie som tok kontakt med ham om Monica, men at han gikk ut fra at hun handlet på vegne av presidenten.

Telegrambyrået Reuters fikk tak i en av president Clintons advokater da reportasjen i Washington Post ble kjent, men advokaten avslo å kommentere med henvisning til at presidentens forklaring under ed er taushetslagt av dommer Susan Webber Wright.
Advokatene til Paula Jones er i besittelse av Clintons forklaring. Det er også spesialetterforsker Kenneth Starr. Mens kilder i Det hvite hus i går sa til TV-selskapet CNN at de var lamslått over lekkasjen, kan ingen helt utelukke at ikke lekkasjen også kan stamme fra kilder i presidentens leir som kjenner innholdet i hans forklaring.