Clinton til India - frykter krig

President Bill Clinton møtes med store forventninger når han i dag begynner sin historiske rundreise til India, Bangladesh og Pakistan.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Han kommer til en region preget av vold, fattigdom og frykt for atomkrig, men også i økonomisk vekst.

Turen til Sør-Asia karakteriseres som historisk og en diplomatisk milepæl. Det er 22 år siden en amerikansk president besøkte India. Clinton ønsker nå å bygge bru mellom India og USA, som i etterkrigstida har hatt et heller anstrengt forhold. Reisen er derfor svært viktig både for Washington og New Delhi.

- India kommer til å passere Kina i løpet av dette århundrets første tiår, og jeg kan tenke meg få gaver som er større for framtida enn et sterkt strategisk forhold mellom India og USA, sa USAs utenriksministeren, Madeleine Albright, i en tale nylig.

Dermed annonserte hun også en nyorientering av USAs Asia-politikk. Til nå har Pakistan vært USAs nærmeste allierte i Sør-Asia. Forholdet til Kina har vært prioritert i Asia som helhet. Nå synes det som om India er i ferd med å komme i amerikanernes fokus.

Øverst på Clintons politiske dagsorden står imidlertid Kashmir-konflikten. Clinton har stemplet Kashmir som «verdens farligste sted», og frykter den dramatiske konflikten kan utløse full krig mellom atommaktene og erkerivalene Pakistan og India.

Et viktig mål med reisen er å uttrykke USAs engstelse for en opptrapping av konflikten og å dempe den aggressive og uforsonlige holdningen mellom landene.

johannes.waage.lovhaug@dagbladet.no

#

En reise til India
En reise til India Vis mer

VIL KNYTTE BÅND: Bill Clinton