Clinton til Oslo

NEW YORK (Dagbladet): President Bill Clinton kommer til Norge 2. november. Han vil delta på minnestunden for Israels tidligere statsminister Yitzhak Rabin i Oslo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oslo-møtet blir et toppmøte om Midtøsten, der også Boris Jeltsin er invitert.

Etter fjorårets Wye-avtale er Midtøsten en av arenaene der Bill Clinton fortsatt kan gjøre utenrikspolitisk suksess. Med et sviende nederlag for prøve-stansavtalen i Senatet trenger Clinton nå sårt anerkjennelse fra toppledere i resten av verden. Han trenger også å vise sine mange fiender i Kongressen at han kan få til en avtale i Midtøsten. Oslo er nå en redningsplanke for en hardt presset president.

De som har takket ja til å komme er PLO-leder Yassir Arafat, Israels statsminister Ehud Barak og Finlands president Martti Ahtisaari.

Egypts president Hosni Mubarak, Jordans kong Abdullah og Russlands president Boris Jeltsin er også invitert sammen med Rabins enke, Leah. Mannen hennes ble skutt og drept for fire år siden.

- Jeg ser ikke bort fra at samtalen statsminister Kjell Magne Bondevik hadde med president Clinton i Washington sist fredag var medvirkende årsak til at avgjørelsen nå ble tatt, sier Norges ambassadør i Washington, Tom Vraalsen, til Dagbladet.

For en knapp uke siden svarte president Clintons pressesekretær Joe Lockhart negativt på spørsmål om Clinton ville reise til Oslo for å minnes Rabin. I går meldte Lockhart at Clinton tar turen til Oslo for å markere Oslo-avtalen, som satte fart i forhandlingene mellom palestinerne og israelerne.

President Bill Clinton har besøkt Norge som student for 30 år siden, og mye tyder på at det blir lunsj på Slottet og middag på Akershus festning, før president Clinton flyr tilbake til USA og forbereder en omfattende europaturné i november.