Clinton tilsto og ba om fred

Washington: En tydelig plaget Bill Clinton innrømmet natt til tirsdag utroskap med den 21 år gamle praktikanten Monica Lewinsky og ba ektefelle Hillary, datteren Chelsea og det amerikanske folk om unnskyldning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Samtidig anklaget han spesialetterforsker Ken Starr for å ha invadert privatlivet og ba om at «forsøkene på personlig ødeleggelse» må stanse.

Den fem minutter lange tv-talen fra rommet der han kort før var blitt avhørt i over fire timer, bidro trolig til å styrke sympatien for presidenten.

Clinton gjentok at han var 'juridisk presis' da han i januar benektet et seksuelt forhold til Lewinsky, men har tilsynelatende bøyd av for Starrs bevismateriale.

- Jeg gjorde galt og villedet mennesker, inkludert til og med min egen kone, sa den angrende synderen. Presidenten unnlot å ta ordet sex i sin munn, og forklarte sin tidligere omskrivning av sannheten med ønsket om å beskytte seg selv og familien.

Unngikk spørsmål

Presidentens advokat David Kendall hevdet at hans klient svarte sannferdig på etterforskernes spørsmål, men bekreftet at han unnlot å svare på noen av dem.

Avhør foran storjuryen er hemmelige, og med mindre partene lekker igjen, får ikke amerikanerne vite mer om hva presidenten sa før Starr sender sin rapport til Kongressen.

Hvis Starr presenterer sterke indisier for at Clinton løy under ed i januar og påvirket andre vitner til å lyve i søksmålet Paula Jones anla for seksuell trakassering, kan det vil gi grunnlag for diskusjon om riksrettsak.

Men så lenge et flertall på rundt 70 prosent av velgerne mener presidenten skjøtter embetet utmerket og bare venter på at sexanklagene skal forsvinne, er appetitten på riksrett svært lunken blant republikanerne. De vil heller se en skadeskutt Clinton utholde to år til i Det hvite hus uten
den respekt en amerikansk president både etterstreber og trenger, enn å bytte ham ut med en Al Gore som dermed kan styrke sine sjanser ved valget i 2000.

Tidsskille

Velgernes vilje til å tilgi Clinton markerer ifølge mange observatører et kulturskille i USA, der etterkrigsgenerasjonens mer tøyelige moralbegreper er i ferd med å erstatte strengere familienormer.

Hyppige skilsmisser og tall for hvor ofte utroskap forekommer, kan gi en pekepinn om hvorfor amerikanerne godtar en leder flertallet mener har problemer med ærligheten.

Bill Clintons tøyelige sannhetsbegrep er da heller ingen fullstendig nyhet. Han har tidligere snodd seg unna vemmelige spørsmål om verneplikt, marijuanarøyking og elskerinner via språklige smutthull de fleste andre ville satt seg fast i.
Velgerne visste hva de gjorde da de ga Clinton presidenttillit to ganger.

Som en av dem sa etter bønnen om tilgivelse mandag kveld: - Vi visste at vi stemte på 'Sleipe Willy', en henvisning til oppnavnet han fikk av pressen i Arkansas for 20 år siden.

Såpeopera

Starr har brukt fire år og over 300 millioner kroner i etterforskningen av presidenten. Da Lewinskys tidligere venninne Linda Tripp presenterte lydbåndopptak som kunne tyde på at presidenten medvirket til å manipulere rettsapparatet, klarte han ikke å dy seg.

Justisminister Janet Reno oppfattet også anklagene om mened som alvorlige nok til å overlates en uavhengig etterforsker.

Hvis Clinton hadde innrømmet sin brøde alt for sju måneder siden, ville USA vært spart for mye av såpeoperaen. Hvis Starr hadde bekymret seg for presidentembetets verdighet og framtid, burde han trolig latt hele skandalen ligge.

Presidenten vet at mange bebreider etterforskeren mer enn ham selv, og benyttet derfor siste del av sin korte tale til å be Starr trekke inn klørne. Han unnlot riktignok å gjenta Hillarys anklager om at Starr er spydspiss i en høyreekstrem kampanje, men appellerte til måtehold.

- Dette har vart for lenge, kostet for mye og skadet for mange uskyldige, sa han om granskingen.

President Bill Clinton talte mandag kveld på tv til det amerikanske folk og innrømmet at han hadde hatt et upassende forhold til Monica Lewinsky og beklaget det. Men han reflekterte befolkningens holdninger da han sa at saken likevel var en privatsak.