Den første presidentdebatten:

Clinton utropes til debattvinner

- Trump så irritert ut og mistet kontrollen. 

UTROPES TIL VINNER: Presidentkandidatene Hillary Clinton og Donald Trump møttes natt til tirsdag i den første debattduellen - og i etterkant er det førstnevnte som utropes til vinner. Foto: NTB Scanpix
UTROPES TIL VINNER: Presidentkandidatene Hillary Clinton og Donald Trump møttes natt til tirsdag i den første debattduellen - og i etterkant er det førstnevnte som utropes til vinner. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

– Clinton viste at hun var godt forberedt, og hun kom med konkrete løsninger på konkrete problemer, mener Alf Tomas Tønnesen ved Høgskulen i Volda.

Tønnesen er førsteamanuensis i amerikanske kulturstudier og er selv på plass i USA. Han mener Clinton lykkes i å tegne et bilde av Trump som en riking, ute av kontakt med vanlige amerikanere.

– Trump gikk i fella, blant annet ved å si at 650.000 dollar (5,2 millioner kroner) ikke er mye penger, sier Tønnesen til NTB.

– Hillary Clinton framsto som avslappet og godt forberedt og vant en klar seier, mener han.

Ikke så vill som forventet

- KALT KVINNER GRISER: Hillary Clinton benyttet debatten til å påpeke de mange, og ikke så hyggelige utsagnene Donald Trump har hatt om kvinner. Video: CNN / Foto: Julio Cortez / AP Vis mer

Retorikkprofessor Jens Elmelund Kjeldsen mener også at Clinton kom best ut av duellen, men hadde forventet høyere temperatur under debatten.

– Den var ikke så vill og full av overraskelser som man kanskje hadde forventet, sier Kjeldsen.

– Trump forsøkte å framstå som en statsmann og ikke som en gal person. Men på andre måter var han fremdeles slik han pleier, sier han, og viser til at de stadige avbrytelsene fra republikanernes presidentkandidat.

Uten hode og hale

USA-kjenner Jan Arild Snoen mener også at Clinton kom best ut av debatten.

– Det var viktig for henne å fremstå som en kontrast til Trump, en som høres ut som og som kan være president, sier Minerva-kommentatoren til NTB.

– Samtidig var Trump som han ofte er. Han avbryter og kommer med resonnementer uten hode og hale og med bombastiske uttalelser om seg selv. Han snakket blant annet om sitt eget temperament som en stor fordel, men fremsto ikke som om han har temperament til å være president, sier Snoen.

Clinton irriterte Trump

VELDIG FORNØYD: Donald Trump fortalte Dagbladets reporter at han synes debatten gikk meget bra. Video: Stenar Solås Suvatne og Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

Clinton lyktes med å irritere Trump, konstaterer han.

– Særlig når hun kom med angrep på hans forretningspraksis. Stiller du spørsmål ved pengene eller businessen hans, vet vi at han blir irritert, og det ble han også i kveld. Irritasjonen gjorde blant annet at han avbrøt henne ofte, og det skal man passe seg for i en sånn debatt, sier han.

– Når de snakket om temperament, brukte hun et velkjent grep og lot ham snakke, mens hun bare lo og ikke engang kommenterte det som ble sagt, sier han.

– Frijazz

Høyskolelektor Ketil Raknes mener Trump bedriver en slags form for politisk frijazz. «Noen faste riff og mye merkelig improvisasjon», skriver han på Twitter. Snoen mener dette er en god beskrivelse.

– Det ble bare mer og mer improvisert etter hvert. I begynnelsen var han med, men det skled mer og mer ut. Det virket som om han var sliten og satt ut, sier Snoen.

Om Clinton kapret nye velgere under debatten, er han derimot usikker på.

– Det er ikke mange som flytter på seg, men det er jevnt, og da hjelper det også med 1 prosent ekstra, sier han. (©NTB)

– Trump var Trump

– Hun så ut som en som er klar for Det ovale kontor, sier David Plouffe til NTB like etter debatten ved Hofstra-universitetet. Plouffe var Barack Obamas valgkampsjef og gis mye av æren for Obamas seier i 2008.

– Det var en sterk debatt for henne, mens Trump så irritert ut og mistet kontrollen. Han skrøt av at han ikke betalte skatt og at han tjente penger på boligkrakket, sier Plouffe.

Også andre kommentatorer mener Trump klarte seg best i starten, men var på gyngende grunn etter hvert som han improviserte mer og mer.

– Trump var Trump, og det var ikke bra for ham i kveld, sier kommentator David Axelrod på CNN.

Klar til å være president

Clintons valgkampsjef mener den demokratiske kandidaten kom under huden på motstanderen og at han kom av hengslene.

– Hans mangel på forberedelser og at han mistet kontrollen, viser at dette er en som er fullstendig uegnet til å være president, sier Robby Mook til NTB.

Mooks motpart i Trump-leiren er naturlig nok ikke enig og mener hennes sjef gjorde motsatt inntrykk.

– Han viste landet at han er klar til å være president fra dag én. Det var billige triks fra Clinton. Han var tilbakeholden, mens hun gjorde det veldig personlig, sier hun og avslutter seierssikkert:

– Vi vinner dette. Vi vinner på moment og på entusiasme.

Seeren velger Clinton

Hvor mange velgere som kan tenkes å bytte side eller komme ned fra gjerdet etter den første debatten, er ikke klart. Snoen mener det er snakk om marginale endringer.

– Men dette er et jevnt valg, og da hjelper det også med 1 prosent ekstra.

En liten indikasjon på hvordan folket, og ikke bare ekspertene, bedømmer mandagens duell, kommer fram i en meningsmåling CNN utførte umiddelbart etter at TV-kameraene var slått av. Der svarte 62 prosent at de mente Clinton vant debatten, mens 27 ville tilkjent Trump seieren.

NTB.

Clinton utropes til debattvinner
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer