CLINTON-STØTTESPILLER: Investoren Alan Patricof skal ha vært ett av målene for de mistenkte russiske spionene. Patricof er en mangeårig venn av Hillary og Bill Clinton. Her er de to avbildet under et arrangement i februar i år. Foto: EPA/ANDREW THEODORAKIS/SCANPIX
CLINTON-STØTTESPILLER: Investoren Alan Patricof skal ha vært ett av målene for de mistenkte russiske spionene. Patricof er en mangeårig venn av Hillary og Bill Clinton. Her er de to avbildet under et arrangement i februar i år. Foto: EPA/ANDREW THEODORAKIS/SCANPIXVis mer

Clinton-venn var trolig spionoffer

- Dette er den villeste historien noensinne, sier en sjokkert Alan Patricof.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): En mangeårig venn av Bill og Hillary Clinton og en viktig finansiell støttespiller for demokratene sier han er overbevist om at han var offer for den påståtte russiske spionringen.

Ifølge FBIs etterforskning skal en av de mistenkte spionene, Cynthia Murphy, ha hatt møter med en «prominent bidragsyter med base i New York».

Det skal også ha blitt kommunisert til Moskva at vedkommende var en personlig venn av et medlem i Obama-administrasjonen, og at han kunne gi informasjon om amerikansk utenrikspolitikk.

Det var det politiske nettstedet Politico som først avslørte at mannen som ble ansett som en verdifull kilde for russerne var investoren Alan Patricof.

- Jeg er sjokkert. Det er helt vanvittig, sier Patricof, i et telefonintervju med avisa The Washington Post.

Patricof sier at han og Murphy aldri diskuterte enn regninger og skatt under møter og telefonsamtaler.

Patricof har i flere år vært kunde hos Morea Financial Services, der Murphy jobbet.

- Dette er den villeste historien noensinne, sier han til avisa.

Det var mandag denne uken det ble kjent at til sammen 11 personer var arrestert mistenkt for spionasje og hvitvasking av penger. De risikerer inntil 20 års fengsel.

Etterforskningsmaterialet som nå er lagt fram er som hentet ut av en spionroman fra den kalde krigens era. De påståtte spionene skal ha benyttet seg av avanserte metoder som steganografi, det vil si at de blant annet skjulte hemmelig data i bilder på åpne nettsider, og sendte kodede radiogrammer på spesielle frekvenser.

De mistenkte skal også ha kommunisert via egne trådløse nettverk, brukt usynlig blekk og hatt flere tilsynelatende tilfeldige møter på gata, der de blant mottok bager og penger fra russiske tjenestemenn, inkludert representanter for den russiske FN-delegasjonen i New York.

På denne måten kunne de holde kontakten med SVR, den russiske etterretningsarvtakeren etter KGB, i Moskva.

Arrestasjonene skjedde bare tre dager etter at Barack Obama var vert for Russlands president Dmitrij Medvedev i Washington DC. Russland har reagert på spionbeskyldningene og kaller dem grunnløse.