Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Clinton vil forby eksport av landminer

GENEVE(NTB-Reuters): USAs president Bill Clinton oppfordrer FNs nedrustningskonferanse i Geneve til å vedta et verdensomspennende forbud mot eksport av landminer. Årets sesjon på konferansen ble i dag åpnet med opplesing av et budskap fra FNs generalsekretær Kofi Annan.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Clinton foreslår også at det skal innledes forhandlinger med sikte på å stanse all produksjon av spaltbart materiale som plutonium og høyanriket uran, sa diplomater i Geneve. Disse materialene brukes i produksjonen av kjernefysiske våpen.

- I dag fins det ingen spørsmål som er viktigere for denne konferansens arbeid enn en stans i produksjonen av spaltbart materiale, såvel som et globalt forbud mot eksport av landminer av antipersonell-typen, het det i budskapet fra president Clinton.

Den amerikanske delegasjonen ved konferansen i Geneve, der 61 land deltar, vil ha nye forhandlinger med et totalforbud mot produksjon, oppbevaring og utplassering av landminer som langsiktig mål. Amerikanerne mener imidlertid at et eksportforbud bør være første skritt på veien mot dette målet.

Verken USA, Russland eller Kina er blant de 121 landene som i desember i fjor undertegnet Ottawa-traktaten mot antipersonell-miner, en våpentype som hvert år dreper 25 000 mennesker. Nobels fredspris for 1997 ble tildelt den internasjonale kampanjen mot landminer.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!