Clinton vil øke USAs militærbudsjett

Washington (NTB-AFP): USAs president Bill Clinton vil be Kongressen om en betydelig økning av militærutgiftene de kommende år, skriver avisen The New York Times. Forsvarsbudsjettet vil komme opp i over 2.000 milliarder norske kroner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Med henvisning til kilder i Pentagon skriver avisen at Clinton vil be Kongressen om en økning på til sammen 100 milliarder dollar, eller vel 750 milliarder kroner, de neste seks år.

For budsjettåret 2000 vil Clinton øke forsvarsbudsjettet med 4 milliarder dollar, eller rundt 30 milliarder kroner. Samtidig ber presidenten om at Pentagon får beholde rundt 60 milliarder kroner som blir spart på grunn av lavere inflasjon enn ventet. Pengene ville ellers gått tilbake til finansdepartementet, skriver avisen.

De i alt rundt 90 milliardene som forsvarsbudsjettet etter presidentens forslag skal øke med neste år, blir bare første skritt. I løpet av seks år skal de militære få 750 milliarder mer å rutte med til vedlikehold, nye våpen, utstyr og lønnspålegg.

Linjeskifte

USAs totale forsvarsutgifter neste år blir ifølge The New York Times nesten 269 milliarder dollar, eller over 2.017 milliarder norske kroner. Det er 100 ganger så mye som Norge bruker på forsvaret og rundt det dobbelte av Norges brutto nasjonalprodukt. Budsjettforslaget blir presentert for Kongressen om en måned.

Clintons forslag markerer et betydelig politisk linjeskifte og tar sikte på å komme både republikanske kritikere og misfornøyde militære ledere i møte, skriver den amerikanske storavisen.

Det er første gang siden krigen i Persiabukta i 1990-91 at det amerikanske forsvarsbudsjettet stiger, og den foreslåtte økningen er den største siden den høyreorienterte Ronald Reagans presidentperiode på 1980-tallet. Hvordan økningen skal finansieres, er uklart.

Kritikk

Men selv de 750 milliardene mer over seks år er ikke mer enn to tredeler av hva de militære lederne har bedt om. Og fra republikansk hold i Kongressen er det kommet harde anklager mot Clintons administrasjon for å undergrave landets forsvar.

Senator James M. Inhofe, som leder Senatets komite for militær beredskap, sier til The New York Times at Clintons forslag bare er et forsøk på å komme kritikken i forkjøpet.

- Han er personlig ansvarlig for å baktale forsvarssystemet. Presidenten forsøker å få det å se ut som om han er forsvarstilhenger. Det er grovt, sier senatoren.

Lite til våpen

Mye av kritikken baserer seg på at amerikanske våpen stort sett ble produsert og innkjøpt på 1980-tallet og nå begynner å bli gamle. I første omgang vil neste års budsjettøkning bare i liten grad gå til våpen. I stedet står bedre pensjon, bedre bonusordninger, flere øvelser, økte utgifter til de 6.900 amerikanske soldatene i Bosnia og omfattende vedlikehold på programmet.

Senere vil imidlertid større summer bli avsatt til våpen og våpensystemer. Flyvåpenet skal kjøpe flere avanserte F-22 jagerfly, marinen trenger nye skip og hæren nye angrepshelikoptre.