Clinton vil satse mer på forsvaret

Washington (NTB-AFP): USAs president Bill Clinton vil øke forsvarsbudsjettet med nærmere 800 milliarder kroner i løpet av de neste seks årene. USA har ikke brukt så mye penger på forsvaret siden den kalde krigen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Clinton sa i årets første ukentlige radiotale lørdag at han vil be Kongressen om penger til en økning av forsvarsbudsjettet.

Avisen Washington Post skriver at Clinton vil be om 110 milliarder dollar i løpet av de seks neste årene. Tidligere har New York Times skrevet av presidenten vil be om 100 milliarder dollar.

Clinton vil likevel bruke mindre enn de 148 milliarder dollar som forsvaret selv har bedt om.

- Vi må gjøre dette i dag slik at landet kan bli sterkt og sikkert i morgen, sa Clinton.

USAs totale forsvarsutgifter neste år blir ifølge The New York Times nesten 269 milliarder dollar, eller over 2.017 milliarder norske kroner. Det er 100 ganger så mye som Norge bruker på forsvaret og rundt det dobbelte av Norges brutto nasjonalprodukt.

Clintons forslag markerer et betydelig politisk linjeskifte og tar sikte på å komme både republikanske kritikere og misfornøyde militære ledere i møte, skriver den amerikanske storavisen. Det er første gang siden krigen i Persiabukta i 1990-91 at det amerikanske forsvarsbudsjettet stiger. Hvordan økningen skal finansieres, er uklart.