Clinton vil sette avtalen på prøve

NEW YORK (Dagbladet): - Jeg føler at jeg kan samarbeide med ham. Vi fikk god menneskelig kontakt, sa Kofi Annan i går om Saddam Hussein. - Vi må passe nøye på, sa Clinton - med vesentlig mindre tillit til Iraks diktator enn generalsekretæren. USA vil sette avtalen på prøve. Flere punkter er fortsatt uklare.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

President Bill Clinton og hans medarbeidere med ansvar for utenrikspolitikken gjentok i flere fora i går at USA vil sette Bagdad-avtalen på en kontant prøve før de slipper jubelen løs og trapper styrkene ned.

FNs generalsekretær Kofi Annans talsmann Fred Eckhardt vil gå langsommere fram. Han sa i går at FNs våpeninspektører ikke vil gå inn i de omstridte presidentpalassene med mindre de har «konkrete spor å gå etter».

USAs FN-ambassadør Bill Richardson tok ingen slike forbehold da han etter gårsdagens møte i Sikkerhetsrådet sa at avtalen «må raskt bli stilt på prøve og kontrollert for å konstatere at Saddam Hussein vil etterleve den».

Mens USAs talsmenn understreket sin mistillit til Saddam Hussein, beskrev Kofi Annan Iraks leder som «besluttsom», «godt orientert» og «intelligent».
Generalsekretæren understreket også at av alle avtaler som er inngått mellom FN og Irak, er dette den første som er «inngått direkte med Hussein».

Heltevelkomst

Generalsekretær Kofi Annan fikk en helts velkomst av 700 medlemmer av FN-staben da han kom tilbake til New York i går

Resepsjonen i FN-bygget på Første Aveny var fylt til trengsel av jublende FN-ansatte som hadde fått ny tro på at organisasjonen har en oppgave å fylle i verdenspolitikken.
Generalsekretær Kofi Annan benyttet anledningen til å rose president Bill Clinton og Storbritannias statsminister Tony Blair som «ideelle fredsbevarere» som hadde vist militær styrke for å slippe å gripe til militære midler.

Hvem skal lede?

Mens utenriksminister Madeleine Albright lovet skeptiske senatorer i Senatets utenrikskomité «å stenge mulige smutthull» i Bagdad-avtalen, og forsikret at våpeninspektørene i UNSCOM vil bestemme når og hvor FN kan inspisere de omstridte presidentpalassene i Irak, var generalsekretær Annan langt mindre presis på dette punktet.

- Ambassadør Richard Butler vil fortsette som sjef for UNSCOM, svarte Annan. Spørsmålet gjaldt imidlertid forholdet mellom UNSCOM og spesialkommisjonen av diplomater som skal utpekes av generalsekretæren.

Diplomater skal nå ledsage inspektørene under arbeidet i Irak.