Clinton vil styrte Milosevic

Bill Clinton har utarbeidet en hemmelig plan for å styrte Slobodan Milosevic.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

At Clinton-administrasjonen helst ser Milosevic fjernet fra makten er ingen stor nyhet, men nå går han svært grundig til verks. Ifølge TIME Magazine har president Clinton skrevet under på et hemmelig dokument som gir CIA grønt lys til å bruke sin kreativitet i fullt monn. Blant annet skal byråets egne data-hackere forsøke å spore opp og tømme Milosevics bankkontoer i utlandet. De mistenker at Milosevic har kontoer i Sveits, Kypros, Hellas, Russland og Kina.

Sender penger

CIA håper også å kunne sende penger til opposisjonsgrupper i Jugoslavia. De ønsker videre å rekruttere opposisjonelle fra den jugoslaviske regjeringen og det jugoslaviske militærappraratet.

Radio

En stor del av aktiviteten for å styrte Milosevic vil foregå åpenlyst av diplomater, bankmenn og radio-reportere. USA planlegger også å omringe Serbia med seks radiosendere som skal sende vestlige nyhetssendinger døgnet rundt. Madeleine Albright har allerede gjort framstøt overfor Italias utenriksminister og spurt ham om å appellere til Vatikanet for støtte. Pave Johannes Paul II var i sin tid med på å planlegge kuppet mot den polske kommunistregjeringen.

Anonyme kilder

Artikkelen siterer anonyme kilder. Leder for Fredsforskningsinstituttet, PRIO, Dan Smith, er imidlertid ikke overrasket over innholdet i artikkelen.

- USA har utført slike operasjoner før, og det er ingen grunn til å tro at de ikke vil gjøre det nå. Det å styrte Milosevic, var aldri definert som en klar målsetning for krigen, men det ble ofte diskutert.

Splitte opposisjonen

-På den annen side, hvis CIA er så amatørmessige at de lar slik informasjon lekke til pressen, kan Milosevic sove trygt. Alle som er mot Milosevic i Serbia, kan nå henges ut som agenter for CIA. Hvis dette faktisk er en lekkasje, er det sannsynligvis for å trekke oppmerksomheten bort fra noe annet. CIA benytter seg ofte av psykologiske operasjoner. Man kan for eksempel spekulere i at et rykte om en hemmelig plan for å styrte Milosevic er satt ut for å splitte opposisjonen i Serbia, forklarer Smith.

James Angleton, assisterende direktør i CIA på 60-tallet, beskrev etterretningsarbeid som å jobbe i en jungel av speil. Kanskje det vi nå har sett er ett eller to av speilene i den jungelen.

- Kanskje..., sier Smith.