Clinton vil utsette avtale om prøvestans

Det amerikanske senatet skulle i dag avgjøre skjebnen for prøvestansavtalen. Med mindre enn 50 tilhengere i senatet, var det lite sannsynlig at avtalen ville gått gjennom. Derfor har Bill Clinton bedt om utsettelse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det kreves 67 stemmer for at avtalen skal godkjennes. Senatet rommer neppe mer enn 50 tilhengere, og dermed ville prøvestansavtalen blitt forkastet. Bill Clinton ber nå senatet om å utsette avstemmingen.

- Jeg tror at å stemme under de nåværende omstendigheter vil skade nasjonens forhold til våre allierte, skriver Clinton i et brev til senatet. Clinton viser til at USA har vært en pådriver i 40 år for å minske atomtrusselen.

- Min sterke overbevisning er at prøvestansavtalen er i vår nasjonale interesse, skriver Clinton i brevet.

44 land i verden har kjernefysiske forskningsprogrammer eller atomreaktorer. Storbrtiannia og Frankrike er blant de 26 landene som allerede har godkjent avtalen.

USA underskrev prøvestansavtalen i 1996. USA, Kina og Russland har så langt bare undertegnet avtalen. Dersom Senatet ikke ratifiserer avtalen, vil det bli svært vanskelig å få med flere land. Både Kina og Russland har sagt at de vil vente og se hva det amerikanske senatet gjør.

- Utsettelse er bedre enn nederlag, sier Sandy Berger, Clintons sikkerhetspolitiske rådgiver til The New York Times. Dette er ikke det samme som å ta en u-sving. Vi går inn på en sidevei som jeg tror vil føre oss tilbake til hovedveien igjen.

Et flertall av republikanerne ventes å gå med på en utsettelse av avtalen for å unngå et diplomatisk tilbakesteg for USA.