Clinton vil video-vitne

NEW YORK (Dagbladet): Bill Clinton er likevel villig til å avgi forklaring for storjuryen i Monica Lewinsky-saken - også kalt Sexgate. Presidenten vil ha spørsmålene på forhånd og bare svare gjennom en video.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Spørsmålet er ikke om Bill Clinton har hatt sex med Monica Lewinsky, men om han under ed har løyet om det, noe som i så fall vil være fullstendig ødeleggende for en president.

I går var signalene fra Det hvite hus i Washington at presidenten ikk e vil motsette seg å avgi forklaring, men at det eventuelt må skje på hans egne premisser.

Hekseprosess?

Spørsmålet amerikanerne stiller seg, er om spesialetterforsker Kenneth Starr virkelig har en «god sak» mot Bill Clinton, eller det om bare er en hekseprosess iverksatt av politiske motstandere.

Foreløpig vet ingen hva Starr egentlig har av kort på hånda.

Søndag var Starr ikke tilgjengelig for kommentarer. Det interessante er om Starr og hans etterforskere aksepterer at presidenten får spørsmålene fra storjuryen på forhånd. Og at presidenten svarer på video.

Det vil i så fall avskjære storjuryen fra å danne seg et bilde av Clinton når han får spørsmålene, og hvordan han reagerer på spørsmålene.

Kan bli krise

Dersom Starr og dommerne ikke aksepterer Clintons videosvar, og forlanger at presidenten møter selv og forklarer seg, kan Sexgate utvikle seg til en konstitusjonell krise i USA.
Det er en krise landet aldri tidligere har vært i. Maktfordelingen mellom domstolen og presidenten kan da forskyves.

Advokat og tidligere politisk rådgiver for republikaneren Bob Dole, Dennis Shea, fastslår at presidenten har loven på sin side.

- Konstitusjonelt kan en sittende president nekte å vitne. Derfor er det Clinton som er på offensiven, når han nå er villig til å video-forklare seg, sier Shea, som ikke akkurat kan karakteriseres som en Clinton-venn.

Svindyrt

Monica Lewinskys advokater forhandler fortsatt om straffeimmunitet. I så fall kan hun være villig til å avgi forklaring om hva som egentlig har skjedd når hun var på tomannshånd med Bill Clinton.

Verken Monica Lewinsky eller Bill Clinton er etter amerikanske forhold formuende, selv om ingen av dem lider økonomisk nød. Likevel må de svindyre advokatsalærene merkes på allerede slunkne bankkonti.

De siste månedene har advokatutgiftene til Bill Clinton ukentlig ligget på 375 000 norske kroner. Lewinsky har hatt regninger på 75 000 kroner ukentlig siden i fjor høst. Etter at hun byttet advokatkontor, har også den tidligere sekretæren i Det hvite hus brukt 375 000 kroner i uka. Regningene er foreløpig ikke betalt.