FORSONENDE: Donald Trump (70) framsto som forsonende og samlende under sin seierstale i New York. Foto: Shawn Thew / EPA / NTB Scanpix
FORSONENDE: Donald Trump (70) framsto som forsonende og samlende under sin seierstale i New York. Foto: Shawn Thew / EPA / NTB ScanpixVis mer

Donald Trump holdt forsonende seierstale

- Clinton ville bare ha lest opp talen og gått hjem. At Trump taler off-script, gjør ham mer ekte

Donald Trump holdt i virkeligheten to seierstaler på en gang, forklarer retorikkekspert.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Da Donald Trump gikk på scenen i New York for å gi sin seierstale, fikk verden høre noe ganske annet enn den aggressive og uforsonlige retorikken han har ført i valgkampen. Muren han vil ha reist mot Mexico, og innvandringsstopp for muslimer ble ikke nevnt med ett ord.

- Nå må vi komme sammen. Det er på tide at vi kommer sammen som et forent folk. Jeg lover hver eneste innbygger i dette landet at jeg skal være president for alle. Det er viktig for meg, sa Trump til den jublende folkemengden.

Raus og inkluderende

HELE TALEN: Donald Trump sier han vil være en president for hele det amerikanske folket. Video: CNN. Foto: NTB Scanpix Vis mer Vis mer

Den nyvalgte presidenten la til at dette også gjelder dem som ikke støttet ham under valgkampen.

- Det var en del, sa han - til latter fra salen.

Han fortsatte:

- Jeg ber om at vi nå skal jobbe sammen for landet vårt. Vi skal jobbe sammen for å bygge landet - og den amerikanske drømmen.

Han viste også respekt til sin slagne motstander Hillary Clinton. Tidligere har han uttalt at han ønsker å kaste henne i fengsel på grunn av e-postsaken.

- Hillary Clinton ringte og gratulerte oss med valgseieren, og jeg gratulerte henne og hennes familie med valgkampen. Hun har kjempet hardt og lenge, og vi skylder henne takknemlighet for hennes innsats for landet, sa Donald Trump da han kom på scenen.

- Nærmest Obama-aktig

Jens Elmelund Kjeldsen, professor i retorikk ved Universitetet i Bergen, synes Trumps tale var svært interessant. Han påpeker at den hadde to distinkte deler.

- I den første delen var han mye mer presidentaktig, og så på teleprompteren (manus-skjermen). Noen må altså ha skrevet det, sier Kjeldsen til Dagbladet.

Han framholder at denne forhåndsskrevne delen av talen var fullpakket av store, vidløftige ord, som at «landets glemte menn og kvinner vil ikke lenger være glemt».

RETORIKKEKSPERT: Jens Elmelund Kjeldsen, professor i retorikk ved Universitetet i Bergen (UiB). Foto: UiB
RETORIKKEKSPERT: Jens Elmelund Kjeldsen, professor i retorikk ved Universitetet i Bergen (UiB). Foto: UiB Vis mer

- Det var nærmest Obama-aktig. Han var også sjenerøs overfor Hillary Clinton, sier retorikkprofessoren.

- Som forventet

Han påpeker likevel at å uttale seg forsonende og samlende er å forvente fra en vinner i det amerikanske presidentvalget.

- Det var en helt vanlig, positiv vinnertale, som inviterer til fellesskap, sier Kjeldsen.

Men så, i talens andre del, skjedde det et markant skifte.

- Det virket som han var ferdig med manuset. Han var mye mer fri, og utviste talekunst etter innfallsmetoden. Det skapte mer appell og inkludering, og han framsto med mye mer nærvær og tilstedeværelse, sier Kjeldsen.

Han trekker fram at Trump kom med enkle, konsise budskap som «it's gonna be a beautiful thing», ville «doble veksten», og snakket om «great relationships».

- Han sa også at «this political stuff is nasty and tough», som en helt vanlig mann som sitter og drikker øl med deg og sier dette over bordet. I tillegg var han veldig ledig da han ba medarbeidere om å komme opp på scenen - «kom opp hit!», sier retorikkeksperten.

- Hillary Clinton ville bare ha lest opp talen og gått hjem. At Trump taler off-script, gjør ham mer ekte, sier Kjeldsen.

Korte setninger

Han påpeker at ingen siden Barack Obama har samlet så mange mennesker på sine taler. Men understreker at de er svært ulike i uttrykksformen.

- Obama sier store og ting som «våre glemte menn og kvinner (...)», mens Trump er seg selv. Han snakker i veldig korte setninger og bruker få ord, gjerne i én stavelse. «What a great group.» Det er lettfattelig og slagord-aktig.

Kjeldsen trekker også fram måten han snakket til Reince Priebus, lederen for republikanernes landskomité, på.

«Boy, oh boy, oh boy. It's about time you did this, Reince. My God.» Det høres ikke ut som én manns tale til andre.

Haley Dickie og Addie Ashmore feiret Donald Trumps valgseier sammen med et par hundre tilhengere utenfor Trump Tower natt til onsdag. Video: Trym Mogen og Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer Vis mer Vis mer Vis mer

- Ikke bevisst

- Gjør han dette bevisst?

- Nei, det er bare noe han gjør. Men han er nok bevisst på at å snakke slik og være seg selv er en fordel, sier retorikkforskeren.

For folk som hører Trump snakke slik, blir det den ekte mot eliten, forklarer Kjeldsen.

- Talemåten hans er ekte, hverdagslig og troverdig. Det skaper identifisering med vanlige folk, «han er sånn som meg». Dermed blir valgkampen helt et spørsmål om hans karakter, og det blir ikke så viktig med skandalene, sier retorikkeksperten.

- Vil samle landet

- Han vektla statsoverhodefunksjonen - han sa han vil skape samhold, uansett hvilken sosial gruppe man tilhører; at alle har en plass i hans USA - at han står han over politikken. Dette var forutsigbart, sier Hilmar L. Mjelde, seniorforsker og USA-ekspert ved UiB, til Dagbladet.

- Trumps tale var i takt med vanlig tradisjon; etter en polariserende og splittende valgkamp ønsker vinneren å trekke landet sammen, og ikke bare inkludere dem som stemte på ham, sier Svein Melby, seniorforsker ved Institutt for forsvarsstudier, til Dagbladet.

SENDTE TILHENGERNE HJEM: Hillary Clintons valgkampsjef, John Podesta, ba tilhengerne gå hjem og legge seg. Podesta avventer at alle stemmene skal telles, så vil Hillary «take this home». Video: CNN Vis mer

- Framsto det samlende budskapet i talen som troverdig?

- USA er så splittet politisk, kulturelt og på andre måter, og de interne motsetningene er så store. I tillegg har valgkampen vært så stygg og personrettet, og eliten, som har en negativ grunnholdning til Trump, er i sjokktilstand. Det er en nesten umulig oppgave å lappe dette sammen, sier Melby.