Trumps USA

- Clinton ville fortsette å kjempe. Så kom telefonsamtalen fra Obama som endret alt

Hillary Clinton var forberedt på å holde ut på valgnatta, i håp om å sikre seg seieren i viktige vippestater. Helt til Obama ringte, ifølge ny bok.

RINGTE: President Barack Obama oppfordret Hillary Clinton til å kaste inn håndkledet under valgnatta. Foto: Brian Snyder/Reuters/NTB Scanpix
RINGTE: President Barack Obama oppfordret Hillary Clinton til å kaste inn håndkledet under valgnatta. Foto: Brian Snyder/Reuters/NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): President Barack Obama oppfordret Hillary Clinton til å gi opp på valgnatta, skriver The Hill. Informasjonen er hentet fra en kommende bok, skrevet av The Hill-journalisten Amie Parnes sammen med forfatter Jonathan Allen.

- Du er nødt til å gi opp, skal Obama ha sagt til USAs tidligere førstedame Hillary Clinton - mens hun spent fulgte med på stemmeopptellingen i de viktige vippestatene Michigan, Wisconsin og Pennsylvania.

Clinton lyttet til presidentens råd og ringte Trump i morgentimene for å erkjenne at hun hadde tapt.

SNAKKET UT: Hillary Clinton talte på en galla for Children's Defense Fund i Washington tirsdag. Der snakket hun ut om hvordan den siste uka har vært. Video: CNN Vis mer

- Bare gi meg telefonen. Jeg ringer ham, skal en tydelig frustrert Clinton ha sagt, før hun snakket med Trump.

Telefonsamtalen fra Obama skal ikke ha blitt spesielt godt mottatt hos enkelte av Clintons rådgivere. De mener hun burde ha ventet lenger for å se hva resultatet ble i de tre viktige vippestatene.

- Det var en god del diskusjon rundt hvorvidt tallene kunne endre seg i Wisconsin og Michigan. Hvis noen hadde visst hva som faktisk foregikk den kvelden, ville ingen ha erkjent tap, sier en anonym kilde i Clinton-leiren.

To og en halv uke etter presidentvalget er diskusjonene om stemmene fortsatt ikke over. 107 000 stemmer skiller Trump og Clinton i de tre delstatene som avgjorde årets presidentvalg: Wisconsin, Michigan og Pennsylvania. Hvis utfallet hadde vært Hillary- fremfor Trump-seier i disse statene, ville Clinton vunnet presidentvalget 8. november.

- Har mottatt hundrevis av meldinger

DETTE LOVER TRUMP: I en video til sine Twitter-følgere legger nå vordende president Donald Trump klart fram hvilke planer han har for USA i de første 100 dagene med ham som president. Video: CNN Vis mer

Fredag ble det kjent at partiet De grønne har samlet inn nok penger til å gjennomføre en omtelling av stemmene i nettopp disse tre delstatene. Lørdag ble det også kjent at Clinton-leiren støtter kampanjen for en ny fintelling.

I et blogginnlegg på Medium.com skriver Marc Elias, Clinton-kampanjens juridiske rådgiver, at de støtter en gjennomgang av stemmene i de tre nevnte statene.

Omtellingen av stemmene kommer i lys av påstandene om at noen har hacket, eller endret valgresultatet for hindre at Clinton skulle bli president. Blant annet har det vært snakk om at Russland skal ha påvirket presidentvalget.

- Vi har mottatt hundrevis av meldinger, eposter og telefoner fra folk som oppfordrer oss til å gjøre noe, hva som helst, for å undersøke om valgresultatet ble hacket og for hindre henne (Clinton) i å bli president, skriver Elias.

Trump raser

Donald Trump, som vant det amerikanske presidentvalget med 58 valgmenn mer enn Clinton på landsbasis, raser mot tanken på en ny opptelling.

- Dette er svindel av partiet De grønne, sier han i en uttalelse, ifølge CNN.

På Twitter går han enda lenger:

De Grønnes svindel i et forsøk på å fylle opp pengebingen sin ved å be om umulige omtellinger, får nå støtte av de knuste og demoraliserte Demokratene, skriver USAs neste president.

Obamas brutale melding til Hillary

President Barack Obama har selv hintet mot at Hillary Clinton Tapte presidentvalget fordi hun ikke jobbet like hardt som ham.

Under en pressekonferanse fra Det hvite hus forrige uka minnet Obama om innsatsen han selv la ned under valgkampene i 2008 og 2012. Obama sa at Demokratene tapte årets valg fordi de ikke lyktes med å «være overalt» og fordi Clinton tapte for mange hvite, ikke-urbane stemmer.

- Vi burde bruke litt tid nå på å vurdere hvordan vi organiserer oss politisk. Jeg mener vi har de beste ideene, men jeg mener også at gode ideer ikke betyr noenting om folk ikke får høre dem, sa Obama.

STO PÅ: Barack Obama hinter mot at Hillary Clinton tapte valget fordi hun ikke jobbet hardt nok. Video: The White House Vis mer