Clintons cowboy-juss

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • USAs president Bill Clinton har erklært krig mot den saudiarabiske terroristen Osama bin Laden. Kampen kan bli lang, men vil ifølge amerikanerne være effektiv og nådeløs. Kanskje blir den også virkningsløs. For kampen mot internasjonal terrorisme har hittil ikke latt seg løse ved hjelp av mot-terror. Men i USA øker Clintons popularitet etter torsdagens rakettangrep. Han har vist handlekraft, og det setter amerikanerne pris på. For presidenten selv er det heller ingen ulempe at oppmerksomheten ikke lenger er på Monica Lewinsky og seksuelle forhold i Det hvite hus.
  • Etter det kyniske og blodige terrorangrepet mot USAs ambassader i Kenya og Tanzania for to uker siden, sier det seg selv at amerikanerne ikke kan sitte med hendene i fanget. Men spørsmålet er om president Clintons cowboy-juss er den rette måten å reagere på. En ting er at amerikanerne ikke synes å sitte med ett hundre prosent sikre beviser på at Osama bin Laden sto bak ambassadeterroren. Viktigere er det at også uskyldige rammes av slike hevnaksjoner. Norske hjelpearbeidere som jobber blant afghanerne er evakuert til den norske ambassaden i Islamabad i Pakistan på grunn av frykt for muslimske hevnaksjoner mot alt som er vestlig. Det kan få alvorlige humanitære konsekvenser. Noe slikt var neppe tilsiktet fra amerikanernes side, men var likevel forutsigbart. For muslimske ekstremister, som ser døden som en belønning, frykter ikke amerikanske bomber, uansett hva utenriksminister Madeleine Albright mener.
  • For Bill Clinton må det være et paradoks at etterretningsorganisasjonen CIA står bak treningen av mange av de terroristene han nå vil ha has på. Det skjedde under den russiske okkupasjonen av Afghanistan, da de samme skjeggete menn var «frihetskjempere». I dag hater de USA, og spørsmålet er når den første muslimske hevnaksjonen kommer.
  • Terror kan ikke bekjempes med militær makt. Det eneste som kan få has på internasjonal terrorisme, er at det blir større rettferdighet og mindre fattigdom i verden.