Clintons folk raserte Det hvite hus

Clinton-administrasjonen hadde muligens tidenes avskjedfest. I alle fall måtte Bush og hans folk betale tusenvis av dollar for å sette i stand Det hvite hus da de flyttet inn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er Kongressens revisjonskontor GAO som nå offentliggjør en rapport om tistandene i presidentboligen under presidentskiftet i januar fjor.

Reparasjonene skal ha kostet omlag 14.000 dollar (godt over 100.000 kroner), men kilder i Bush.administrasjonen mener den er mye høyere.

Kontormøbler var veltet, PC-tastaturer ødelagt, og særlig hardt hadde det gått ut over bokstaven W (Bush heter Walker til mellomnavn). Graffiti var smurt ut over vegger på toaletter og «grisete» beskjeder var lagt inn på telefonsvarere.

Kriminelt

Det var smurt lim på skrivebordsskuffer og utstyr var direkte fjernet fra både Det hvite hus og Eisenhower-kontorbygningen, som ligger ved siden av presidentboligen.

- Enhver tilsiktet skade på Det hvite hus er en kriminell handling, fordi denne bygningen er spesielt beskyttet som en nasjonalskatt, heter det i rapporten. Flere av presidentens segl var fjernet, og Secret Service peker særlig på et av presidentens segl på 12 tommer i diameter, som var fjernet fra Eisenhower-bygningen.

«Tyven i fengsel»

- Hva han har gjort mot demokratiet, skal dere føre videre herfra, sto det å lese på veggen i et av toalettene. På et skrivebord lå en klar beskjed: «Sett tyven i fengsel», med klar henvisning til at demokratene mente Bush stjal seieren i presidentvalget.

Det var også beskjeder som i klartekst slo fast at demokratene ville ta hevn og komme tilbake til Det hvite hus etter valget i 2004. Andre steder var Bush sammenlignet med en sjimpanse.

Blant spilloppene var også å koble telefonen på stabssjefens kontor til en telefon på et toalett, og mange av beskjedene på telefonsvarere var for grove til at GAO ville ta dem med i sin rapport.

Det var den republikanske kongressrepresentanten Bob Barr fra Georgia som forlangte at GAO skulle granske ødeleggelsene som Clinton-medarbeidere påførte Det hvite hus.

- Clintons medarbeidere brakte ikke bare skam over seg selv, men brakte hele presidentembetet i vanry, uttaler Barr, som er kjent som en hardnakket kritiker av tidligere president Bill Clinton.

Ikke første gang

Det er ikke første gang skader, tyveri, hærverk og ville spillopper har funnet sted i Det hvite hus i forbindelse med presidentskifter. Det skjedde også i 1993 da George Bush flyttet ut og Clinton overtok.

- Men Clintons folk behandlet Det hvite hus verre enn skoleelever som flytter ut av rommene sine rom på internatene, uttaler Barr, og republikanerne anklager nærmest GAO for å ha pyntet litt på rapporten for ikke å stille Clinton i et altfor dårlig lys.

En talskvinne for det demokratiske partiet legger vekt på at GAO har avvist de første påstandene, om at Det hvite hus var påført skader for flere hundre tusen dollar. -Det virkelige hårreisende er at regjeringen har kastet bort flere tusen av skattebetalernes dollar på en rapport som denne, sier talskvinne Jennifer Palmieri .

Anne Womack, som er talskvinne for president Bush, sier at GAO-rapporten bekrefter hærverket. -Dette har vi visst lenge, og fra vår side ble denne saken avsluttet for et år siden. Nå må vi se fremover, sier hun.

(Dagbladet.no/NTB)

ET FLIR: Ekspresident Bill Clinton flirer godt der han forlater Det hvite hus. Påtroppende George W. Bush ser ikke fullt så fornøyd ut. Det hadde han god grunn til. Huset måtte repareres for flere tusen dollar før han kunne flytte inn.
I ALL SIN PRAKT: Det hvite hus slik det framstår i all sin hvite prakt. Innvending var det ikke fullt så vakkert da Clinton flyttet ut i fjor.