Clintons fredshåp rystes av bombeangrep

Samtidig som Yassir Arafat og Ehud Barak skulle møtes i Egypt, ble israelske mål utsatt for to bombeangrep i går. Bombene spredte død og lemlestelse, men toppmøtet ble det ikke noe av.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette forteller det meste om situasjonen i Midtøsten akkurat nå.

Mens fredsprosessen ligger med brukket rygg, fortsetter volden. Bombeangrepene gjør det trolig enda vanskeligere for palestinernes leder og Israels statsminister å gjenoppta fredssamtalene.

Rørbomber på buss

14 sivile ble skadd i et bombeangrep på en buss i Tel Aviv. Like etter ble en israelsk soldat og en politimann drept og to soldater skadd av en bombe i Gaza.

To rørbomber gikk av med kort mellomrom i bussen i Tel Aviv i går formiddag. Av de 14 skadde, er tilstanden for en av dem alvorlig. I går kveld var det uklart hvem som hadde ansvaret for aksjonen.

For oss er det uinteressant hvem som står bak, så lenge det er en del av det palestinske opprøret, sa talsmann for Hamas-bevegelsen, Ismail Abu Shanab, til nyhetsbyrået AP.

Bare timer etter bussbomben gikk det av en ny bombe i veikanten ved en israelsk grensepost i Gaza. Den fundamentalistiske gruppen Islamsk hellig krig tok på seg ansvaret for at en israelsk politimann og en soldat ble drept og ytterligere to soldater skadd da de forsøkte å uskadeliggjøre bomben.

Som svar beordret Barak i går hæren å stenge av Vestbredden og Gaza.

Sterkt uenige

Bombeangrepene kom kort tid etter at Barak avlyste et planlagt møte med Arafat i Egypt i går. De to skulle diskutere et utkast til fredsplan fra Bill Clinton, men palestinerne har så sterke innvendinger mot skissen at Barak ikke fant grunn til å møte Arafat.

Blir det ikke fortgang i fredssamtalene nå, er det trolig for seint for Clintons drøm om å bringe fredsprosessen til en avslutning før han forlater Det hvite hus 20. januar.

- Det er åpenbart at vi opererer med en tidsfrist. Men det er bare noen av oss som vet hva tidsfristen er, sa en tydelig frustrert Clinton på en pressekonferanse i går.

Han utelukket videre samtaler dersom ikke partene godtar det amerikanske forslaget som grunnlag.

Også for Barak renner timeglasset ut. I Israel er det nyvalg 6. februar, og for statsministeren er det viktig å få en fredsavtale på plass før dette.

BOMBEOFFER:</B> En skadd israelsk busspassasjer fraktes til sykehus etter bombeaksjonen i Tel Aviv i går.