Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Clintons ledelse er mye større enn den Obama hadde. Likevel er ikke tallknuserne helt sikre på Clinton-seier

Vanskelig å vite hvem som faktisk møter opp på valgdagen.

DUETT? Bilder som dette har fått vittige personer på internett til å late som Trump og Clinton sang duett under den siste debatten mellom dem. Det gjorde de ikke, men tonen var til tider falsk. Foto: AP / Patrick Semansky / NTB scanpix
DUETT? Bilder som dette har fått vittige personer på internett til å late som Trump og Clinton sang duett under den siste debatten mellom dem. Det gjorde de ikke, men tonen var til tider falsk. Foto: AP / Patrick Semansky / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det er tre uker til presidentvalget i USA. Hillary Clinton leder med 7,0 prosentpoeng på Donald Trump på Real Clear Politics gjennomsnittsmåling. På enkelte målinger ligger hun over ti prosentpoeng foran. Likevel er det få eksperter som tør å garantere en Clinton-seier ennå.

- Det virker vanskeligere å si noe om sammensetningen av velgerne som faktisk kommer til å møte opp i år enn forrige gang, og det gjør alt mer usikkert, sier Hallvard Notaker til Dagbladet, valgkamphistoriker og forfatter av den ferske boka «Amerikansk valgkamp».

KAN VINNE MED MINST STEMMER: I 2000 tapte Al Gore presidentvalget på tross av at han fikk over en halv million stemmer flere enn George W. Bush. Dagbladet forklarer hvordan. Video: Guro Lindahl Flåten / Marie Røssland / Dagbladet Vis mer Vis mer

Tallknuserens dom

Nate Silver, redaktør i nettstedet Fivethirtyeight, har nærmest legendestatus etter at han korrekt forutså utfallet av valget i 49 av 50 delstater i 2008, og alle i 2012. I innspurten av 2012-valgkampen var det knapt et prosentpoeng som skilte Barack Obama og Mitt Romney på meningsmålingene, men Silver slo i ukene før valget fast at det var 80 prosents sjanse for Obama-seier.

Han mener Trump har omtrent like gode vinnersjanser nå som Romney hadde den gang, selv om han altså ligger betraktelig lenger bak på meningsmålingene. Søndag understreket han at en av årsakene til usikkerheten rett og slett er at det fortsatt er en del usikre velgere.

- 85 prosent sier de vil støtte Clinton eller Trump. På dette tidspunktet for fire år siden sa 95 at de ville støtte Obama eller Romney. Disse uforutsigbare velgerne, og alle som sier de vil stemme på en annen kandidat, gjør at modellen vår gir Trump en større sjanse til å vinne enn andre modeller, skriver Silver i en artikkel publisert søndag.

Han legger til at usikkerheten også gjør at modellen deres gir Hillary Clinton en sjanse til å vinne i en stat som Texas, hvor Trump har en ledelse på over 5 prosentpoeng på meningsmålingene, og som ikke har gått til demokratene siden 1980.

Store variasjoner

Slik kan du følge valgthrilleren på Dagbladet.no Vis mer Vis mer

I 2012 holdt Obama i praksis en knapp ledelse på Romney gjennom hele valgkampen, før han slo de fleste forventningene og vant med hele 3,9 prosentpoeng. I denne valgkampen har målingene variert mye mer fra en stor Clinton-ledelse i vår, til knapp Trump-ledelse i mai. Deretter svingte det til en stor Clinton-ledelse etter demokratenes landsmøte i sommer, og Trumps offentlige krangel med familien til en drept soldat. Før den første debatten mellom de to var det så godt som dødt løp igjen. Så har Clinton stukket fra.

- Det som har vært stabilt, er at Clinton i praksis har ligget foran hele veien. Det har sving litt. Men gjennomgående har begge ligget over 40 prosent. Det gjenspeiler et undervurdert trekk ved amerikanskvelgeratferd: At partivalg er viktigere enn personen. Partiene har ganske store grunnfjell, og partiidentiteten er fortsatt sterk, selv om mange regner seg som uavhengige, sier Hallvard Notaker til Dagbladet.

Partilojaliteten brukes som en av forklaringene på at Trump ikke har sunket mer på målingene etter opptaket fra 2005 hvor han skrøt av at han kunne gjøre «som han ville» med kvinner ble kjent for halvannen uke siden. Trump ligger fire prosentpoeng bak Clinton på en meningsmåling fra Washington Post og ABC News som ble publisert søndag. Det er det samme som den siste tilsvarende målingen som ble gjort før opptaket ble kjent.

VALGET I USA: 8. november skal USAs 45. president velges. Dagbladet vil i samarbeid med Kjør Debatt gi deg alt om den spennende oppkjøringen. Podcasten finner du på dagbladet.no, iTunes og Acast. Video: Endre Vellene / Dagbladet. Podkasten finner du her: Vis mer Vis mer

Andre målinger, blant annet fra NBC og Wall Street Journal, har vært verre for Trump. Han har også fått dårlige nyheter fra en rekke vippestater, blant annet Ohio og Florida, mens tradisjonelle republikanske delstater som Texas og Utah plutselig ikke framstår som like sikre lenger.

Vippetrøbbel

Washington Post skriver at Clinton-kampanjen nå vurderer om de skal bruke ressurser i delstater som Arizona, Georgia og Utah, eller om de skal følge originalplanen og satse mest på Pennsylvania, Florida, Ohio og New Hampshire.

- Det er flere vippestater enn i 2012. På slutten av den valgkampen var det bare fem-seks stater som var i spill, mens nå er det 10 til 15 interessante delstater, skriver Nate Silver.

Selv om han ikke er helt sikker på Clinton-seier, mener han sjansene er gode. Modellen hans gir Clinton ca 85 prosent sjanse til å vinne. New York Times' tilsvarende modell gir Clinton 90 prosent sjanse.

- Vi nærmer oss et tidspunkt der et Clinton-tap krever en «oktoberoverraskelse». Kanskje Wikileaks har noe mer ødeleggende i ermet enn det de har avslørt til nå, skriver Silver, som legger til at det ikke nødvendigvis vil være nok, da vi nærmer oss valgdagen med stormskritt og forhåndsvalget allerede er godt i gang i mange delstater.

Trump og Clinton møtes natt til torsdag norsk tid til debatt i Las Vegas. Det er den siste debatten mellom dem før valgdagen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!