Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Clintons nye fiende

NEW YORK (Dagbladet): Osama bin Laden fra Saudi-Arabia er en veteran fra krigen mot den sovjetiske okkupasjonsmakten i Afghanistan, og er derfor tidligere alliert med USA.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Han nøyde seg ikke med å bidra økonomisk til afghanernes kamp mot de sovjetiske okkupasjonsstyrkene. Han dro selv i felten og utmerket seg med sitt mot.

Osama bin Laden holder fortsatt til i Afghanistan. Seint i går kveld hevdet Taliban-militsen i landet at han skal være i god behold etter de amerikanske angrepene.
Bin Laden er sønn av en saudiarabisk entreprenør. I krigen mot Sovjet brukte han blant annet sine millioner til å kjøpe bulldosere til å lage veier for geriljastyrkene. Han rekrutterte flere tusen egyptere, libanesere, tyrkere og andre til de muslimske geriljastyrkene som slåss og seiret over de sovjetiske okkupasjonsstyrkene.

Ni år etter at den siste sovjetiske soldaten forlot Afghanistan, bruker Osama bin Laden sine millioner til å finansiere angrep mot USA.

Han er utpekt som mannen bak bombeangrepene mot de amerikanske ambassadene i Nairobi og Dar-es-Salaam 7. august. 257 mennesker ble drept i disse bombeangrepene, deriblant 12 amerikanere. Han er også mistenkt for å ha stått bak angrep i Saudi-Arabia som drepte 19 amerikanske soldater i 1996.

Det amerikanske utenriksdepartementet har kalt Osama bin Laden «en av de mest betydelige sponsorene av islamsk, ekstremistisk aktivitet i verden i dag». Tilhengerne kaller Osama bin Laden en «helt».
I 80-årene var bin Laden og USA allierte i kampen mot den sovjetiske okkupasjonen av Afghanistan. Men Osama bin Laden hadde verken da eller nå mye sympati for det verdslige styret i Washington.

Bin Laden har ikke møtt mange utenfor den ekstremistiske islamske bevegelsen. De få som har truffet ham, beskriver ham som en beskjeden, nesten sky mann som snakker med lav stemme, men uttrykker klare, ekstreme standpunkter.

Han har gitt svært få intervjuer. På fotografiene framstår han i turban med et intenst blikk og han har et langt skjegg som det sømmer seg en ortodoks muslim.

Osama bin Laden er trolig i slutten av førtiårene og har minst tre hustruer.

Bin Laden har erklært hellig krig mot USA, og han har slått fast at han ikke skiller mellom soldater og sivile. Han hevder at de amerikanske soldatene som er stasjonert i Saudi-Arabia krenker muslimsk, hellig jord.
- Ved Guds hjelp vil vi påkalle alle troende muslimer til å rette seg etter Guds ordre om å drepe amerikanere og ta i besittelse deres verdier der de kan, sa Osama bin Laden i februar i år.

TERRORLEDER:Osama bin Laden var målet for bombingen i Afghanistan, men skal i følge Talibanmilitsen være i god behold.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!