Clintons pinlige eposter: Londons borgermester en «klovn», Cameron «usikker»

Britiske topp-politikere fikk passet påskrevet av nær Clinton-medarbeider.

SAFTIGE KARAKTERISTIKKER: Hillary Clinton applauderer i dag neppe karakteristikkene av britiske topp-politikere som står i eposter fra hennes nære medarbeider Sidney Blumenthal. Foto: Brian Branch Price/Polaris
SAFTIGE KARAKTERISTIKKER: Hillary Clinton applauderer i dag neppe karakteristikkene av britiske topp-politikere som står i eposter fra hennes nære medarbeider Sidney Blumenthal. Foto: Brian Branch Price/Polaris Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Storbritannias statsminister David Cameron er blant annet «aristokratisk», «usikker», «uerfaren» og «uengasjert». Londons ordfører Boris Johnson er de konservatives «klovnprins» («clown prince»).

Dette er bare to av en serie lite flatterende karakteristikker av Storbritannias fremste politikere som skal være hentet fra den private korrespondansen bestående av tusenvis av eposter som presidentkandidat Hillary Clinton tidligere i år overleverte til det amerikanske utenriksdepartementet. Epostene ble skrevet mens Clinton var utenriksminister.

Nær medarbeider I dag ble de slått stort opp på en mengde britiske og internasjonale nettsteder, etter at The Times publiserte nyheten.

Mannen som skrev de pinlige epostene, Sidney Blumenthal, har vært en nær medarbeider av både Hillary Clinton og hennes mann tidligere president Bill Clinton.

De var helt sikkert ikke ment for et større publikum - og slett ikke for massedistribusjon på internett.

«UERFAREN»: «Aristokratisk», «usikker», «uerfaren» og «uengasjert» er noen av karakteristikkene som blir Storbritannias statsminister David Cameron til del i eposter fra Hillary Clintons periode som USAs utenriksminister. Foto: REUTERS/Olivia Harris
«UERFAREN»: «Aristokratisk», «usikker», «uerfaren» og «uengasjert» er noen av karakteristikkene som blir Storbritannias statsminister David Cameron til del i eposter fra Hillary Clintons periode som USAs utenriksminister. Foto: REUTERS/Olivia Harris Vis mer

Karakteristikken av Cameron skal stamme fra eposter Blumenthal skrev i 2009, kort før Cameron ble britenes statsminister. Blumenthal mente også at Cameron ikke hadde noe ønske om å få Storbritannia ut av EU, men at han holdt på å sette seg i en posisjon hvor han kanskje ikke ville kunne hindre partifellene i å gjøre nettopp det.

«Klovnprins» Andre karakteristikker fra disse epostene som har vakt stor oppmerksomhet, er den av Londons borgermester  Boris Johnson som toryenes  (de konservatives «klovnprins».

I et forsøk på å tone ned betydningen av epostene og unngå eventuelle skadevirkninger i forholdet til USA, uttalte en talsmann for statsminister David Cameron seg på denne måten: «Det spesielle forholdet mellom Storbritannia og USA er så sterkt som noen gang og presidenten anerkjente nylig viktigheten av alliansen for USA».

Presidentvalgkamp Epostene som omtales ble skrevet mens Hillary Clinton var utenriksminister. Hun brukte da sin private epostkonto, knyttet til en privat server i hennes hjem, og har de siste månedene blitt anklaget for å gjort det for å unngå departementets krav om registrering.

Under den pågående oppkjøringen til neste års presidentvalg har hennes bruk av privat epost mens hun var utenriksminister ført til kritikk for ikke å respektere departementets sikkerhetskrav, og for å ville holde ting skjult.

Selv hevder hun at hun ikke har brutt noen lover.

«KLOVNEN BORIS»: Londons borgermester Boris Johnson nevnes i lite flatterende vendinger i eposter til Hillary Clinton. Foto: Ben Stevens / i-Images.
«KLOVNEN BORIS»: Londons borgermester Boris Johnson nevnes i lite flatterende vendinger i eposter til Hillary Clinton. Foto: Ben Stevens / i-Images. Vis mer
EPOST-SKRIBENT: Clinton-medarbeideren Sidney Blumenthal er mannen som har skrevet en rekke eposter som i ettertid har blitt pinlige for presidentkandidat Hillary Clinton. Her er han på Capitol Hill i Washington den 16. juni i år, for å svare på spørsmål om angrepet på det amerikanske konsulatet i Benghazi, Libya, i 2012. Foto: AP/Susan Walsh
EPOST-SKRIBENT: Clinton-medarbeideren Sidney Blumenthal er mannen som har skrevet en rekke eposter som i ettertid har blitt pinlige for presidentkandidat Hillary Clinton. Her er han på Capitol Hill i Washington den 16. juni i år, for å svare på spørsmål om angrepet på det amerikanske konsulatet i Benghazi, Libya, i 2012. Foto: AP/Susan Walsh Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer