Clintons superkvinner

Hillary Clinton har gjort kjønn viktig i årets valgkamp. Kvinner bidrar med mer penger, jobber mer frivillig i kampanjene og stemmer mot Trump.

VIKTIGE KVINNER: Førstedame Michelle Obama er blitt hyllet for sine retoriske evner og for sine angrep på Donald Trump. Konsernsjef i HP Meg Whitman er egentlig republikaner, men tålte ikke Donald Trump, og har gitt store penger til Clinton-kampanjen. Hun var også æresgjest for Clinton under den tredje debatten. Susie Tompkins Buell har gitt over 15 millioner dollar til Clinton-familien opp gjennom åra. Sheryl Sandberg er daglig leder i Facebook, og er en viktig støttespiller for Clinton. Det er også gått rykter om at hun kan være aktuell som handelsminister. Foto: NTB scanpix, Facebook
VIKTIGE KVINNER: Førstedame Michelle Obama er blitt hyllet for sine retoriske evner og for sine angrep på Donald Trump. Konsernsjef i HP Meg Whitman er egentlig republikaner, men tålte ikke Donald Trump, og har gitt store penger til Clinton-kampanjen. Hun var også æresgjest for Clinton under den tredje debatten. Susie Tompkins Buell har gitt over 15 millioner dollar til Clinton-familien opp gjennom åra. Sheryl Sandberg er daglig leder i Facebook, og er en viktig støttespiller for Clinton. Det er også gått rykter om at hun kan være aktuell som handelsminister. Foto: NTB scanpix, FacebookVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LAS VEGAS (Dagbladet): «Superfrivillig» står det på t-skjorta hennes. Hun er kledd i Hillary Clinton fra topp til tå. Det er siste dag innbyggerne i delstaten Nevada kan registrere seg for presidentvalget i november, og Jacalyn Smith forbereder seg på å gå dør til dør for å mobilisere demokrater til å stemme.

Hun har reist hit fra Sacramento i California for å bidra i vippestaten Nevada, der Clinton nå har en gjennomsnittsledelse på 4,7 prosentpoeng.

Slik har hun holdt på i godt over et år nå. Reist land og strand av egen lomme for å drive valgkamp for Hillary Clinton.

ENTUSIAST: Jacalyn Smith kan ikke tenke seg noen bedre kandidat enn Hillary Clinton, og har vært en ordentlig entusiast i snart ti år. Under denne kampanjen har hun reist landet rundt for å støtte Demokratenes presidentkandidat. Foto: Trym Mogen / Dagbladet
ENTUSIAST: Jacalyn Smith kan ikke tenke seg noen bedre kandidat enn Hillary Clinton, og har vært en ordentlig entusiast i snart ti år. Under denne kampanjen har hun reist landet rundt for å støtte Demokratenes presidentkandidat. Foto: Trym Mogen / Dagbladet Vis mer

- Jeg vet ikke om jeg egentlig har tid til dette, men jeg tar meg tid. Det er så viktig for meg. Jeg stoler på Hillary Clinton med huset mitt, livet mitt og landet mitt, sier Jacalyn Smith til Dagbladet.

Historisk gode tall

Det syder ennå ikke av aktivitet på det lille kampanjekontoret et par kilometer utenfor den kjente Las Vegas-stripa på tirsdag ettermiddag. De frivillige tar noen telefoner hit og dit og skal bruke tida på å møte så mange velgere som mulig ansikt til ansikt.

Alle som er her nå er kvinner, og Clinton-kampanjen har nådd noen milepæler når det kommer til kvinnelig engasjement i en presidentvalgkamp.

Ifølge kampanjen selv er sju av ti Clinton-frivillige kvinner, mens seks av ti Clinton-givere er kvinner. En analyse gjort av nettstedet Crowdpac viser også at over 50 prosent av giverne som ga mer enn 200 dollar er kvinner.

BLE HISTORISK: Hillary Clinton ble den første kvinnelige kandidaten for et av de to store partiene under Demokratenes landsmøte i Philadelpia i sommer. Foto:  REUTERS/Brian Snyder/NTB scanpix
BLE HISTORISK: Hillary Clinton ble den første kvinnelige kandidaten for et av de to store partiene under Demokratenes landsmøte i Philadelpia i sommer. Foto:  REUTERS/Brian Snyder/NTB scanpix Vis mer

Clintons tall er uansett historisk gode, all den tid 70 prosent av givere i amerikansk politikk historisk sett er menn.

- For meg er det hele pakka som gjør at jeg stemmer på Clinton og gjør all denne jobben for henne. Jeg ser på henne som en venn, og den eneste som kan føre dette landet videre. Som homofil kvinne er Clinton den eneste kandidaten for meg, sier Jacalyn Smith.

- Selvfølgelig er det viktig at hun er kvinne, men det handler om hele pakka. Vi har gått gjennom så mye kvinnehat i dette landet at det er på tide å skrive historie, sier hun.

Storgivere

I en presidentkampanje hjelper det heller ikke å bare å ha store bakkemannskaper. Kampanjene må også ha penger i ryggen. Det har Clinton sikret seg mye av gjennom storbanker, milliardærer og andre virksomheter. Men hun har også noen meget pengesterke kvinner i ryggen.

En av dem er gründeren av kleskjeden Espirit, Susie Tompkins Buell. Siden hun i 1991 ga 100 000 dollar til Bill Clintons kampanje, har hun bidratt med over 15 millioner til Clinton-familiens kampanjer.

I løpet av valgkampen har hun også fått store penger fra Hewlett Packard-sjef Meg Whitman, som egentlig støttet republikanernes Chris Christie i primærvalgkampen. Clinton har også støtte fra den store pengegiveren Emily's list, som jobber nasjonalt for å velge flere kvinner inn i politikken.

For ikke å snakke om superkjendiser som Oprah Winfrey, Katy Perry og Beyoncé. Clinton har praktisk talt de fleste a-listekjendisene innenfor medie- og underholdningsverden.

Kjønnssplid

Det ser lyst ut for Hillary Clinton nå i forkant av presidentvalget 8. november. Hun har en ledelse nasjonalt på 6,9 prosentpoeng på gjennomsnittet av meningsmålingene. De tallene ville vært langt mer overveldende om bare kvinner stemte.

Statistikkguru Nate Silver har samlet meningsmålingene for oktober og sortert dem ut fra kjønn. Den viser at Clinton i gjennomsnitt leder med 15 prosentpoeng blant kvinner, mens Trump leder med 5 prosentpoeng blant menn.

Én av målingene gir Clinton en ledelse på hele 33 prosentpoeng blant kvinner. På bakgrunn av de meningsmålingene, ville Clinton vunnet 458 valgmenn mot Trumps 80 valgmenn. Med bare menn, ville Trump fått 350 valgmenn mot Clintons 188. Også Obama hadde en stor ledelse - 8 prosentpoeng i novembermålingene - blant kvinner da han stilte mot Mitt Romney i 2012.

- De politiske landskapet ville selvsagt sett helt annerledes ut om bare menn eller bare kvinner fikk stemme. Det er likevel trygt å si at dersom Trump taper valget, er det fordi kvinner stemmer mot ham, skriver Silver.

Superfrivillige

For Jacalyn Smith var det aldri noe spørsmål om hvem støtten skulle gå til. Hun drev også kampanje for Clinton da hun stilte mot president Barack Obama i 2007.

KAMPANJE: Det er stille på kampanjekontorene tidlig på ettermiddagen tirsdag. Det er først seinere på ettermiddagen når de skal ut å få alle til å registrere seg som velgere, kjøret begynner. Foto: Trym Mogen / Dagbladet
KAMPANJE: Det er stille på kampanjekontorene tidlig på ettermiddagen tirsdag. Det er først seinere på ettermiddagen når de skal ut å få alle til å registrere seg som velgere, kjøret begynner. Foto: Trym Mogen / Dagbladet Vis mer

- Jeg ble lei meg da han vant, men jeg er blitt glad i Obama. Jeg tror det samme vil skje med de som har støttet Bernie Sanders og vært mot Clinton. Til slutt vil de se at Clinton er den eneste som kan være president også vil de stemme på henne. Selv har jeg en homofil venn som stemmer på Trump. Jeg klarer ikke å snakke med henne, sier Smith.

Hun drar en stor Hillary-banner ut av bilen. Det er laget noen titalls av dem i solidaritet med 1920-tallets kvinner. Det er hun og de 1400 andre «superfrivillige» som har betalt for kampanjen, og banneret som skal gå rundt i alle de 50 delstatene.