Huma Abedin

Clintons superrådgiver anklager senator for overgrep

Hillary Clintons nære medarbeider gjennom mange år, Huma Abedin, anklager en amerikansk senator for å ha begått overgrep mot henne.

ANKLAGER: Huma Abedin (t.h.) har vært rådgiver for tidligere førstedame, senator og presidentkandidat Hillary Clinton gjennom en årrekke. Nå har hun skrevet en selvbiografi. Foto: AFP PHOTO / Brendan Smialowski
ANKLAGER: Huma Abedin (t.h.) har vært rådgiver for tidligere førstedame, senator og presidentkandidat Hillary Clinton gjennom en årrekke. Nå har hun skrevet en selvbiografi. Foto: AFP PHOTO / Brendan Smialowski Vis mer
Publisert

NEW YORK (Dagbladet): Neste uke kommer Abedin med selvbiografien «Both/And», og The Guardian har fått tilgang til boka i forkant.

Abedin (45) har kjent Hillary Clinton siden hun jobbet som praktikant i Det hvite hus i 1996. Siden har hun jobbet tett på den tidligere førstedama, senatoren og presidentkandidaten i ulike posisjoner og beskrives ofte som en slags superrådgiver.

I den nye boka skriver hun om hvordan hun ble utsatt for et seksuelt overgrep fra en amerikansk senator. Hun skriver også at hun fortrengte hendelsen. Først da anklagene dukket opp mot høyesterettsdommer Brett Kavanaugh, kom minnene tilbake.

GRATULASJONER: Leder i Arbeiderpartiet, Jonas Gahr Støre, har fått flere meldinger,men det var spesielt én hilsen som betydde mye. Video: Magnus Paus. Vis mer

Senator-middag

Abedin kommer med de rystende anklagene i boka, men identifiserer ikke senatoren og sier heller ikke hvilket parti han kom fra.

Hun skriver heller ikke nøyaktig når hendelsen skjedde, men det omtales i delen av boka hvor Clinton var senator for New York mellom 2001 og 2009.

Abedin beskriver en middag hvor flere senatorer og deres rådgivere skal ha vært til stede. Hillary Clinton skal ikke ha vært der.

- Jeg endte opp med å gå derfra med én av senatorene, og snart stanset vi foran bygget hvor han bodde. Han inviterte meg inn på kaffe. Så snart vi var inne, ba han meg om å gjøre meg komfortabel på sofaen, skriver Abedin i utdragene i The Guardian.

SNAKKET UT: Hillary Clinton talte på en galla for Children's Defense Fund i Washington tirsdag. Der snakket hun ut om hvordan den siste uka har vært. Video: CNN Vis mer

- Dypt sjokkert

Hun beskriver deretter hvordan senatoren tok av seg jakka, brettet opp ermene og lagde kaffe mens de fortsatte å snakke.

- Så forandret alt seg i løpet av et øyeblikk. Han satte seg ned på min høyre side, la sin venstre arm rundt skulderen min og kysset meg, presseg tunga si inn i munnen min og presset meg bakover på sofaen, skriver Abedin.

- Jeg ble så dypt sjokkert. Jeg dyttet ham vekk. Alt jeg ønsket var å få slettet de siste ti sekundene.

Clinton-medarbeideren skriver at senatoren så ut til å bli overrasket, men at han ikke unnskyldte seg. I stedet sa han at han hadde «feiltolket» situasjonen, og han spurte om hun ønsket å bli værende.

- Da sa jeg noe som bare en versjon av meg fra 20-åra ville funnet på: «Jeg beklager». Og så gikk jeg og forsøkte å virke så nonsjalant som mulig, skriver Abedin.

Deretter holdt hun seg unna senatoren inntil de tilfeldigvis støtte på hverandre i Kongressen. Clinton skal da ha kommet bort og holdt seg sammen med dem «som om hun visst at jeg trengte å bli reddet selv om jeg ikke fortalte henne noenting om den kvelden», skriver Abedin.

Kavanaugh-anklagene

Hun fortsatte seinere å ha en vennlig tone med senatoren og fortrengte etter hvert hendelsen. Så ble Kavanaugh nominert av Donald Trump som ny høyesterettsdommer sommeren 2018. Kort tid seinere anklaget professoren Christine Blasey Ford Kavaneauhg for seksuelle overgrep på en fest mange år tidligere. Selv benektet Kavanaugh dette på det sterkeste i en svært følelsesmessig høring i Senatet.

Kavanaugh ble godkjent av republikanske senatorer til tross for anklagene og sitter i dag i USAs høyesterett.

Skandalisert eksmann

Tidligere i oktober ble et utdrag fra boka til Abedine publisert Vogue. Der beskriver hun situasjonen da hennes daværende ektemann, Anthony Weiner, som var kongressrepresentant og seinere ordførerkandidat i New York ble tatt i flere skandaler med seksuelt eksplisitt innhold i sosiale medier.

Han ble i 2017 dømt til 21 måneders fengsel for å sende seksuelt materiale til en mindreårig. Samme år ble han og Abedin separert etter å ha vært gift siden 2010.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer