Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Assange:

CNN: Assange manipulerte det amerikanske valget

Brukte ambassaden som en «kommandosentral».

MANIPULERTE VALGET: Julian Assange, her fra arrestasjonen i mai i år. Foto: Daniel LEAL-OLIVAS / AFP /NTB Scanpix
MANIPULERTE VALGET: Julian Assange, her fra arrestasjonen i mai i år. Foto: Daniel LEAL-OLIVAS / AFP /NTB Scanpix Vis mer

Fra sitt rom i den ecuadorianske ambassaden, der han oppholdt seg siden 2012, skal Julian Assange ha orkestrert betydelige inngrep i det amerikanske presidentvalget i 2016.

CNN skriver de har dokumenter som beskriver hvordan Wikileaks-gründeren mottok stjålet informasjon fra personlige visitter som ble brukt til å påvirke valget.

BESKYTTET: Den spanske avisen «El País» har fått tak i overvåkningsbilder fra Ecuadors ambassade i London, hvor Julian Assange oppholdt seg i sju år. Video med tillatelse fra El País Vis mer

CNNs funn skal komme fra et stort antall overvåkningsrapporter som er jobbet fram av et spansk sikkerhetsselskap på oppdrag fra ecuadorianske myndigheter.

Overfor kanalen bekrefter også spesialetterforsker Robert Mueller, som har etterforsket en mulig russisk innblanding i valget, sin påstand om at Assange mottok bud ved ambassaden med hacket informasjon.

Russisk tilknytning.

Kanalen melder at ambassaden skal ha gitt Assange svært utstrakt myndighet rundt sin egen situasjon.

Han skal ha hatt en egen liste over personer som skal ha kunnet slippe inn uten å bli kontrollert av sikkerhetsvaktene og han skal ha kunnet slette navn fra besøksloggen.

Assange skal i noen tilfeller ha møtt sine gjester på dametoalettet for å unngå overvåkning.

Dette skal han ha satt i stand til å møte med russiske hackere i flere timer av gangen.

Ifølge dokumentene CNN viser til skal det «ikke herske noen tvil» om at Assange hadde bånd til Russisk etterretning.

Kanalen skriver at de har snakket med en representant for ecuadorianske etterretningsmyndigheter som bekrefter påstandene.

Stjålne eposter

I artikkelen fra CNN vises det til et tilfelle der Assange skal ha mottatt 50.000 e-poster fra en russisk hacker.

Dette var eposter som tilhørte sjefen for Hillary Clintons valgkampanje, John Podesta. Assange skal ha mottatt disse 19. september.

Fra og med september og frem til valget i november ble det jevnlig sluppet nye e-poster fra Wikileaks som hadde gått frem og tilbake mellom de ansatte i Clintons team.

Dette inkluderte nedsettende bemerkninger fra de ansatte om Clinton og informasjon om lukkede møter.

Assange er for tiden ettersøkt og bedt utlevert av Sverige på bakgrunn av voldtekstanklager. Denne etterforskningen ble bestemt gjennopptatt i mai og Assange bedt utlevert.

Han sitter foreløpig fortsatt fengslet i London.

Også amerikanske myndigheter skal ønske Assange utlevert og det skal holdes en høring i februar om utlevering til USA.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media