AVSKJED PÅ TV: James Comey (t.h.) fikk 9. mai sparken av president Donald Trump (t.v.). FBI-sjefen fikk vite om avskjedigelsen via direktesendt TV. Foto: Jim Lo Scalzo, Gary Cameron / Reuters / NTB Scanpix
AVSKJED PÅ TV: James Comey (t.h.) fikk 9. mai sparken av president Donald Trump (t.v.). FBI-sjefen fikk vite om avskjedigelsen via direktesendt TV. Foto: Jim Lo Scalzo, Gary Cameron / Reuters / NTB ScanpixVis mer

CNN: Comey vil vitne om at Trump prøvde å presse ham til å avslutte Russland-etterforskningen

Fikk sparken 9. mai.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den tidligere FBI-sjefen James Comey akter å vitne offentlig i Senatet om at president Donald Trump prøvde å presse ham til å avslutte etterforskningen av angivelige bånd mellom Trumps valgkampapparat og Russland. Vitnemålet kan bli avlagt allerede i neste uke, melder CNN, som siterer det de beskriver som en velinformert kilde.

GRILLET: President Donald Trump må snakke om både Flynn og Comey under intervjuet med NBC Nightly News. Video: CNN Vis mer

Samtidig melder NBC at spesialetterforsker Robert Mueller, som leder justisdepartementets etterforskning av de angivelige båndene, har gitt Comey klarsignal til å forklare seg. Også disse opplysningene tilskrives en velinformert, ikke navngitt kilde.

- Gjorde ikke god jobb

Comey fikk 9. mai sparken som FBI-sjef, ifølge Trump fordi han «ikke gjorde en god jobb». Kritikere av presidenten er imidlertid av oppfatningen at det var Comeys nærgående etterforskning av Trump-kampanjen som var hovedgrunnen.

I et notat skrevet av Comey som New York Times hevder å kjenne til, skal Trump under et møte i Det ovale kontor ha sagt «Jeg håper du kan gi slipp på dette» til FBI-sjefen, med henvisning til etterforskningen av den tidligere nasjonale sikkerhetsrådgiveren Mike Flynn.

Flynn måtte gå av 13. februar, etter å ha blitt tatt i løgn om gjentatte møter med Russlands ambassadør Sergej Kisljak.

- Glad for å vitne

CNNs kilde sier det er usannsynlig at Comey vil gå i detalj om etterforskningen, men at han isteden vil fokusere på forholdet til presidenten foran avskjedigelsen, herunder Flynn-notatet.

- Hovedsaken er at han kommer til å vitne. Han er glad for å vitne, og han er glad for å samarbeide, sier kilden.

Verken justisdepartementet eller Muellers kontor ønsker å kommentere CNNs opplysninger.

Trump selv har gjentatte ganger avfeid FBIs etterforskning som «heksejakt». Han har et historisk dårlig forhold til etterretnings- og sikkerhetstjenestene, som ikke ble bedre av at Comey i mars avviste presidentens påstander om at han ble avlyttet av avtroppende president Barack Obama.

FBI-DIREKTØR: Donald Trump sparket FBI-sjef James Comey tirsdag 9. mai. Her er en rask innføring i hvem Comey er. Video: CNN Vis mer